Deron Napisano Sierpień 1, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 1, 2011 Witam! W moim domu jest siec, w której sa 4 komputery na LAN i 3 na WLAN. Na jednym LAN-owym jest zainstalowana Fedora 15 x86_64, na pozostalych Windowsy. Co mam ustawic w Fedorze, by mogla byc widoczna w sieci i zeby pozostale komputery ja widzialy? Zainstalowalem sambe, ale nie za bardzo wiem, co tam ustawic. Prosze o w miare szybka odpowiedz. Kernel: 2.6.40.fc15.x86_64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkuzad Napisano Sierpień 2, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 2, 2011 Zainstalowałeś czyli dałeś yum-install samba, ale to nie znaczy, że automagicznie daemon ("proces w tle") zostanie uruchomiony. Wejdź w administracja>usługi i ustaw. Jeśli jest uruchomione to poczytaj tutaj: http://www.oregontechsupport.com/samba/ http://www.samba.org/samba/docs/man/Samba-HOWTO-Collection/ Wgl. co oprócz samej instalacji wykonałeś ? Skąd czerpałeś wiedzę odnośnie samby ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deron Napisano Sierpień 4, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2011 Uruchomilem usluge samby, nie pomoglo. Próbowalem wielu sposóbów, na razie zaden nie zadzialal. Wgl. co oprócz samej instalacji wykonales ? Skad czerpales wiedze odnosnie samby ? Ustawilem w sambie swoja grupe domowa i udostepnilem folder, nic po za tym. Jakies pomysly jeszcze? PS. Komputer z Fedora moze zpingowac inne komputery, takze odwrotnie. Najwyrazniej wina lezy po stronie Samby. @Edit: Dodalem Klienta Samby i Sambe do wyjatków firewalla systemowego, teraz moge zobaczyc moja grupe domowa i inne komutery, ale przy próbie dostepu do któregokolwiek: Przekroczono czas polaczenia z serwerem <nazwa> @Edit2 Juz sobie z tym poradzilem, tylko teraz gdy inni wchodza do mojego komputera i chca wejsc do udostepnionego katalogu (Windows 7): Blad 0x80070035 System nie moze odnalezc sciezki sieciowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi