smali Napisano Listopad 25, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2004 Witajcie! Mam następujący problem, otuż gdy zainstaluję FC3 i chcę ze zainstalować sterowniki do karty graficznej (GeForce FX) to gdy ściągdne je na dysk ze strony nvidii, i uruchomię w trybie tekstowym, wywala mi komunikat że mam w jądrze moduł rivafb i że instalacja będzie kontynuowana, ale strownik może nie działać poprawnie (po tym oknie nie ma możliwości zrezygnowania z instalacji) Po instalowacji owego sterownika system nie chce wstać, zawieszając się podczas bootowania na parametrach kernela. Problem ten zaobserwowałem na wszystkich kartach NVIDIA Czy da się jakoś przywrócić ustawienia generic, aby nie trzeba było instalować FC od nowa. I czy da się w jakiś sposób zainstalować sterowniki do karty aby działała poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpet Napisano Listopad 25, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2004 Witajcie! Mam następujący problem, otuż gdy zainstaluję FC3 i chcę ze zainstalować sterowniki do karty graficznej (GeForce FX) to gdy ściągdne je na dysk ze strony nvidii, i uruchomię w trybie tekstowym, wywala mi komunikat że mam w jądrze moduł rivafb i że instalacja będzie kontynuowana, ale strownik może nie działać poprawnie (po tym oknie nie ma możliwości zrezygnowania z instalacji) [...] Po instalowacji owego sterownika system nie chce wstać, zawieszając się podczas bootowania na parametrach kernela. rivafb jest używana podczas startu systemu do obsługi graficznego trybu bootowania. U mnie zadziałało wyłączenie tego ficzeru (w stringu opcji kernela w pliku /etc/grub.conf wywalić rhgb). Po tej akcji wszystko hula włącznie z grami OpenGL. patrz też: http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=40484 Błąd jest (chyba) w procedurze startowej rhgb, która nie sprawdza, czy rhgb wstało poprawnie. Zakładając, że tak jest próbuje sysyłać do niego komunikaty a nikt ich nie odbiera, więc ładowanie systemu zawisa... Może ktoś wie, jak to naprawić, zamiast wyłączać rhgb - jakiś konfig rhgb, żeby brało inny driver framebuffera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smali Napisano Listopad 25, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2004 Ten sposób pomógł częściowo tzn. system już się nie zawiesza na starcie, ale X nadal się nie uruchamiają tak jak powinny. Jak zainstaluje stery i wpiszę startx to jest ok, ale po reboocie spowrotem wywala mi błąd że nie może załadować modułu nvidia. Wtedy jeszcze raz instaluję stery i startx..... I tak w kółko, po reboocie nie może się podnieść do środowiska graficznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s3bo Napisano Listopad 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2004 Witam! Przekompiluj jądro i odznacz ten moduł. Pomogło ? |s3bo|group Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi