Skocz do zawartości

Proszę O Opinię !

Robert1

Rekomendowane odpowiedzi

Stoję przed dylematem zakupienia nowego komputera (oczywiście dylemat konfiguracyjny)

Chciałbym by moja ulubiona FEDORKA (obecnie mam FC3) "śmigała jak oszalała" :))))

Chodzi mi o opinie , poradę , sugestię.

Zestaw 1.

Procesor AMD SEMPRON 3100+

Płyta Gigabyte nForce3 250 sATA

Grafika GeForce FX 5500 128MB

Zestaw 2.

Procesor AMD ATHLON 2,4 GHz

Płyta CLAYTON cvsa28 socket A, via KT 600 , AC`97

Grafika GeForce FX 5500 128MB

Zestaw 3.

Procesor AMD 3.0 BOX 64 BIT

Płyta Gigabyte K8NS nForce3

Grafika GeForce FX 5700 LE 128 MB

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi ROBERT.

Z przyczyn oczywistych nie mogę odpowiedzieć - znam każdą konfigurację i na Zestawie X będzie najlepiej ;)

Niemniej kilka moich uwag:

* karta nVidii - jednak ATI, hmm, może bez komentarza - brak oficjalnego wsparcia dla x.org i koniec dyskusji o tym producencie

* czipset VIA - mam raczej nie najlepsze doświadczenia, za to nForce się u mnie sprawdza (mam bodaj wersję 2)

* procesor - jeśli masz taką możliwość to zapewne klepiej AMD 64 - FC ma dla niego wsparcie, kompilator też, więc powinno śmigać o wiele lepiej niż na 32-bitowym

Podkreślam jednak, że są to moje luźne opinie. Miałem do czynienia z kartami ATI i nVidii oraz czipsetami VIA i nForce, ale o procesorach mogę przedstawić tylko sugestię. Co więcej nie powiem Ci nic na temat kompatybilności.

PS.

Ile szacunkowo kosztują te zestawy?

Z przyczyn oczywistych nie mogę odpowiedzieć - znam każdą konfigurację i na Zestawie X będzie najlepiej ;)

* karta nVidii - jednak ATI, hmm, może bez komentarza - brak oficjalnego wsparcia dla x.org i koniec dyskusji o tym producencie

* czipset VIA - mam raczej nie najlepsze doświadczenia, za to nForce się u mnie sprawdza (mam bodaj wersję 2)

* procesor - jeśli masz taką możliwość to zapewne klepiej AMD 64 - FC ma dla niego wsparcie, kompilator też, więc powinno śmigać o wiele lepiej niż na 32-bitowym

Podkreślam jednak, że są to moje luźne opinie. Miałem do czynienia z kartami ATI i nVidii oraz czipsetami VIA i nForce, ale o procesorach mogę przedstawić tylko sugestię. Co więcej nie powiem Ci nic na temat kompatybilności.

PS.

Pracuję na AMD 64 3000+ płyta ASUS S754 VIA K8T800-X 2 dyski SATA 200GB 1 G RAM! Śmiga jak trzeba nie to, że się chwalę bo to komp firmowy na serwer dostepowy (proxy itp).

Powiem tyle, a w zasadzie napiszę. Wszystko spisuje sie znakomicie ale nie jest tak łatwo jak z normalą FC3 pod procki 32 bit. Nie ma jeszcze wsparcia do flasha pod 64 bit. Niektóre programy skompilowane pod x86_64 powodują naruszenie pamięci (np. gftp) trzeba w takiej sytuacji instalować skomilowane pod i386 lub przekompilowywać (tu też problemy z instalacją ze źródeł np.SARG nie daje się skompilować!). APT skompilowane pod x86_64 nie działa nie mówie już nic o synaptic'u !!! Pomaga oczywiście dodanie repozytoriów do YUM i tu spokojnie można instalować co się chce. Mplayer tez działa choć nie kompiluje tych kodeków pod 386. Administruje również 2-ma serwerami IBM z xeon 2.8 i 3 G powiem tyle że działanie FC3 + AMD 64 z wolniejszymi dyskami (IBM SCSI RAID 5) przewyższa te IBM-y.

Jak ktoś bedzie miał jakies pytania odnośnie działania FC3 pod AMD 64 służe pomocą.

PS.

Takie zestawy mogę kupić za około 2tyś zł.

Ale cały czas mam dylemat jaka płyta główna ???

PS przepraszam za zwłoke w odpowiedzi ale jestem w pracy. :angry:

Ale cały czas mam dylemat jaka płyta główna ???

Abit, ja polecam Abit`a czemu? Pracuje w salonie komp. i niestety sprzęt, który najczęsciej wraca to ASRock, MSI, ECS, PCChips, to co nie wraca znaczy dobre Abit, Asus, Gigabyte, Intel wybór zależy od ciebie a zapomniałbym dodać, podane płyty znajdują się na górnej półce cenowej.

ps Sam posiadam Abit KD7 jest ok ;):D

• 3 weeks later...
Abit, ja polecam Abit`a czemu? Pracuje w salonie komp. i niestety sprzęt, który  najczęsciej wraca to ASRock, MSI, ECS, PCChips, to co nie wraca znaczy dobre Abit, Asus, Gigabyte, Intel wybór zależy od ciebie a zapomniałbym dodać, podane płyty znajdują się na górnej półce cenowej.

ps Sam posiadam Abit KD7 jest ok  ;)  :D

dołaczam sie do wypowiedzi na temat płyt głównych; jednak mam kilka uwag co do "jakości płyt":

pod intela kolejność (od najlepszej do najgorszej): intel, abit, gigabyte, asus, .....

pod amd kolejność (od najlepszej do najgorszej): asus, gigabyte, abit, .....

dlaczego tak? to wynika z doświadczenia; pracyje w HW już ponad 8 lat i wyrobiłem sobie zdanie na temat poszczególnych marek.

z niżesz połki pod AMD można jeszcze polecić MSI, natomiast zawsze i wszędzie i wszystkim ODRADZAM zakupu płyt firmy ASROCK....

co do kompatybilności sprzetu z FC3 to nie mam za wiele doświadczenia; ot, moja FC3 chodzi na sprzęcie podanym w podpisie (asus + amd xp 2000), i nie miałem żadnych problemów z tą konfiguracją; póki co walcze jednak z ATi, i tu jednak, pomimo mojego głebokiego zamiłowania i szacunku dla ATi, poleciłbym Nvidie.