rudy102 Napisano Październik 10, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2011 Witam, nie mogę zmienić rozmiaru partycji, na której mam zainstalowaną F15. Programy do partycjonowania widzą jedynie jej rozmiar, nie widzą natomiast wolnego i zajętego miejsca. Jedyne co mogę zrobić to ją usunąć bądź sformatować, a mi potrzebne jest jej zmniejszenie. Próbowałem gparted, zarówno zainstalowanym na Fedorze jak i wersji Live botoowanej z pendrive'a, a także programie wbudowanym w Windows7. Wszędzie efek jest identyczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemal Napisano Październik 10, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2011 Z tego co widze zainstalowales Fedore w LVM. Aby dostac sie do partycji i zmienic jej rozmiar musisz wczesniej zamontowac wolumin logiczny Aby tego dokonac przydadza sie narzedzia: vgscan, lvscan, vgchange, lvchange no i google lub man oczywiscie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy102 Napisano Październik 10, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2011 Zamontowałem jeden z tych logicznych woluminów, wg tego poradnika http://www.szatanownia.pl/archives/125 I co mi to dało? Co mam teraz zrobić, żeby go zmniejszyć? P.S. Zaznaczam, że jestem zielony w linuksowych sprawach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Październik 10, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2011 Rudy102 - ja ci doradzę tylko na przyszłość ; podczas instalacji Fedory lub sabayona twórz zwykłe partycje a nie woluminy LVM . Na zwykłych partycjach łatwiej jest przeprowadzać różne operacje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy102 Napisano Październik 10, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2011 Klikałem dalej co mi Fedora kazała, teraz to już wiem, że źle zrobiłem. Ale jednak wolałbym nie instalować ponownie tylko zmienić to co jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Październik 11, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2011 Nie żeby coś, ale LVM pozwala na dynamiczną zmianę wielkosć partycji. Tzn, na działającym systemie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi