pablo19_1f Napisano Październik 26, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2011 Witam. Mam problem z podpięciem dwóch monitorów FullHD pod kartę GF GT520. Karta ma jedno wyjście VGA i jedno DVI. Oba monitory są niestety analowoe (tylko złącze VGA). Zmuszony jestem do korzystania z adaptera DVI->VGA dla jednego z monitorów. Monitor podpięty bezpośrednio pod wyjście VGA w karcie jest oczywiście wykrywany prawidłowo i nie ma problemu z ustawieniem rozdzielczości 1920x1080. Natomiast drugi monitor (podłączony przez przejściówkę) jest wykrywany jako "CRT-0", a największą rozdzielczość, jaką mogę ustawić to 1024x768. Próbowałem już zmieniać xorg.conf, dodawać wpisy "modeline", dodawać tryby w xrandr i brak jakichkolwiek zmian. Przy odłączeniu monitora podpiętego bezprośrednio (praca wyłącznie na monitorze z adapterem) również brak oczekiwanych rezultatów. Mój system to Fedora15 x64 KDE, a sterowniki grafiki to akmod-nvidia. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc? Jest jakis sposób na wymuszenie podania obrazu w takiej rozdzielczości na wyjście karty graficznej? W Windowsie w ustawieniach nvidia można zaznaczyć opcję, aby wymusić rozdzielczość, której teoretycznie monitor nie jest w stanie obsłużyć. Z góry dziękuję za wszelką próbę pomocy. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Październik 26, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2011 xrandr? Z tego co wiem nvidia nie obsługuje xrandr poza obracaniem obrazu. Spróbuj nvidia-settings. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi