Skocz do zawartości

Instalacja Fedora 9 Obok Wind Xp - Problem

qkrzysq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem nowym użytkownikiem Fedory oraz tego forum.

Mam w kompie 3 dyski c, d, f (są to 3 dyski nie 3 partycje). Na dysku c: mam zainstalowanego win xp (masters dysk). Na dysku d: zainstalowałem fedora 9 przez live cd. Przy uruchomieniu komputera po instalacji fedory 9 wyskakuje mi błąd, który nie pozwala mi na uruchomienie poprawnie ani wind xp ani fedory. Co może być przyczyną?

Z góry dzięki za propozycje.

Dodam jeszcze, że formatowanie partycji z fedorą nic nie pomogło i nadal nie mogę uruchomić winxp:/

Zatem błąd był związany z formatem systemu plików ext skoro powtórnie ten format utworzyłeś? (Czepiam się o słowo "formatować")

Uruchomienie XP wydaje się być związane z bootloaderm który masz pewnie w MBR.

Wypróbuj instalację F16.

Poniewaz nie znamy komunikatu bledu to nie wiemy z jakiego powodu F9 nie zakonczyla instalacji bootloadera GRUB, nie wiemy tez na jakim sprzecie odbyla sie instalacja (BIOS/UEFI?).

F16 posiada GRUB2 który jest zupelnie innym podejsciem do bootloaderów, choc zauwazylem ze nie zalecaja go do EFI (czemu, skoro na Ubuntu dziala z UEFI).

Zatem, spróbowac nie zaszkodzi (Odbudowa standardowego bootloadera XP to dwa polecenia w konsoli z plyty instalacyjnej XP - fixmbr i fixboot).

Grub mógł zastąpić wpis w MBR, ale samego systemu MS WinXP nie powinien uszkodzić, zatem polecenie fixmbr w MS Win powinno ponownie wpisać ich bootloader do MBR dysku. Błędy braku plików jak ten który dostałeś oznaczają często niespójność danych na nośniku, może warto zobaczyć co SMART zawiera.

Jeśli chodzi o format.