Skocz do zawartości

[F16] Dźwięk W Wine Hq

3k_PL

Rekomendowane odpowiedzi

Nowe wersje Wine HQ mają niekompatybilny driver dźwięku z poprzednimi, zatem w Fedora 16 należy uruchomić:

wine regedit
i w sekcji:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Wine\Drivers
usunąć wpis Audio.

Jeśli ktoś ma katalog wine w innym miejscu to uruchamiamy:

env WINEPREFIX="/sciezka/do/katalogu/wine" wine regedit
  • Upvote 1

• 3 weeks later...

Usunąłem wpis Audio, i dzięki temu zaczął mi działać dźwięk w jego teście na wincfg, ... i tylko tam - przy uruchamianiu aplikacji na konsolę z reguły leci

err:mmdevapi:DllGetClassObject Driver initialization failed
err:ole:apartment_getclassobject DllGetClassObject returned error 0x80004005
err:ole:CoGetClassObject no class object {bcde0395-e52f-467c-8e3d-c4579291692e} could be created for context 0x1

po czym wyskakują komunikaty o problemach z dźwiękiem.

A na "nowym"/"golym" configu WINE HQ? czyli:

env WINEPREFIX="/home/$USER/goleWine" sciezka\do\aplikacji

Czy na kazdej aplikacji sie tak dzieje?

---

Edit

Wlasnie zauwazylem ze i u mnie przestal chodzic dzwiek w WINE HQ, byla jakas aktualizacja jakis czas temu chyba. Przy okazji dostaje fajny komunikat:

fixme:alsa:AudioClient_GetMixFormat Don't know what to do with 32 channels, pretending there's only 2 channels
fixme:alsa:AudioClient_GetMixFormat Don't know what to do with 10000 channels, pretending there's only 2 channels

Niezlej karty dzwiekowej sie dorobilem :D

-----

Edit2

Jest cos. Cos czego jeszcze nie rozumiem, ale to rozgryze. Dostaje dokladnie taki sam komunikat jak Ty, ale we wlasnym "srodowisku graficznym", w przeciwienstwie do sytuacji gdy uruchamiam wine w srodowisku xfce4. Zatem to ma jakis zwiazek z alsa i pulse i chyba zawartoscia /etc/pulse/default.pa. W tym wlasnym srodowisku dzwiek zawsze mialem, ale po aktualizacji wine nie mam go w aplikacjach win32.

Edytowane przez 3k_PL

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...