Marosg Napisano Listopad 16, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2011 (edytowane) Witam, Mam problem z ustawieniem rozdzielczosci dla GMA 3150. Sprzet to nettop foxconna z procesorem Atom D525 gdzie zintegrowany jest uklad grafiki. System to Fedora 16 (3.1.1-1.fc16.x86_64) Problem polega na tym, ze sa dostepne tylko rozdzielczosci w aspekcie 4:3 np. 1280x1024. Potrzebuje jednak uzyskac rozdzielczosc 16:9 tj. 1280x720 poniewaz monitor pracuje tylko w trybie wide. Zainstalowalem sterowniki intela (równiez jako extras skompilowalem najnowsze dostepne xf86-video-intel) ale niczego to nie zmienia. Wrzucilem konfiguracje xorga do pliku konfiguracyjnego (Xorg: -l -configure) i po podmianie domyslnego xorg.conf dopisalem odpowiednie modes ale dalej zero reakcji na dopisana rozdzielczosc. Oczywiscie ta rozdzielczosc jest mozliwa do wyswietlenia: # gtf 1280 720 60 # 1280x720 @ 60.00 Hz (GTF) hsync: 44.76 kHz; pclk: 74.48 MHz Modeline "1280x720_60.00" 74.48 1280 1336 1472 1664 720 721 724 746 -HSync +Vsync Niestety próba ustawienia nowego mode w xrandr konczy sie bledem: xrandr: Failed to get size of gamma for output default X Error of failed request: BadName (named color or font does not exist) Major opcode of failed request: 148 (RANDR) Minor opcode of failed request: 16 (RRCreateMode) Serial number of failed request: 19 Current serial number in output stream: 19 Kombinowalem rózne sposoby i metody ale nic nie zyskalem. Czy ktos jest w stanie pomóc jak wymusic mode 1280x720 dla tego intelowskiego GMA? MALA POPRAWA: pokombinowalem troche i z konfigu gruba wywalilem nomodeset. Po tym zabiegu xrandr przyjmuje zdefiniowana rozdzielczosc i dodaje ja (np. w XFCE w ustawieniach ekranu pojawia sie juz ta rozdzielczosc). Niestety nie da sie jej ustawic tzn. wyswietlic a xrandr wyrzuca blad: xrandr: Configure crtc 0 failed W tym miejscu nie mam zielonego pojecia juz co moze byc. Wiem, ze intelowski sterownik ma jakies problemy z rozdzielczosciami nienatywnymi ale ciezko ustalic co i jak. Jak jest w F16 ze sterownikami? Moze trzeba wkompilowac intela nie jako modul do kernela? Edytowane Listopad 18, 2011 przez Marosg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi