Skocz do zawartości

Karta Ati Oraz Intelowska Z I3 - Laptop Lenovo G570

Kapu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem stosunkowo nowym uzytkownikiem Fedory. Kiedys pracowalem z nia jakis czas, potem dosc dlugo korzystalem z Ubuntu (na desktopie). Jakis czas temu kupilem laptopa Lenovo G570 z zainstalowanym systemem Windows 7. Bateria na Win wytrzymuje okolo 4h podczas malego zuzycia (tryb oszczedzania energi, surfowanie po sieci). Z ciekawszych nkcji, które zakladam pozwalaja to osiagnac jest Przelaczanie Grafiki dostarczone wraz ze sterownikami ATI. Pozwala przelaczac sie miedzy procesorem graficznym z Radeona a tym który jest w Intel i3. Korzystajac tylko z programów biurowych uzywany jest ten intelowski - mniej zasobozerny. Lapek dziala cichutko, wentylator rzadko kiedy musi sie wlaczac.

Próbowalem zainstalowac na tym laptopie juz kilka linuxów. Poczynajac od Ubuntu, poprzez Suse'a, Gentoo... Co ciekawe Susla i Ubuntu moglem wlaczyc dopiero po dodaniu acpi=off. Aktualizacja Kernela do trzeciej wersji pomogla naprawic ten problem. Jednak czas pracy na baterii ciagle jest niesatysfakcjonujacy. Fedora 16 zaoferowala mi najnowszy Kernel juz w trakcie instalacji (15 nie bylem w stanie w ogóle zainstalowac...) dzieki czemu w ogóle da sie ja uruchomic. Do tego gnome3, który bardzo mi odpowiada. Ale ani nowy kernel, ani sterowniki od ATI nie pomogly rozwiazac mojego problemu (te wysypaly system i przestal sie wlaczac) - czas pracy na baterii przy podobnym obciazeniu jak na Windowsie wynosi ~2h, wentylator od grafiki caly czas "chodzi". Mam wrazenie, ze Fedora caly czas korzysta z Radeona i "jedzie na jakims High Performance".

Intel i3-2310M

6GB RAM

ATI Radeon 6370

Czy macie jakies pomysly/propozycje? Bede wdzieczny za kazda rade... Jesli nie rozwiaze tego problemu bede musial wrócic na Win7... :|

Ja również mam podobny problem. Chciałbym umożliwić sobie pracę wyłącznie na zintegrowanej karcie graficznej bez konieczności przełączania trybu w biosie. Gdy jest aktywny tryb "switchable graphics" wentylator w laptopie nie zwalnia nawet na chwilę. Czy jest ktoś kumaty na tyle żeby zdradzić sposób na wyłączenie karty ATI na rzecz cichej pracy laptopa? Zintegrowany Intel jest na tyle dobry, że nie widzę różnicy wydajności w stosunku do Radeona, a linuxa (Fedora 16) używam do pracy i nauki. Jeszcze jak siedziałem na Ubuntu, zauważyłem opcje przełączenia na Intela w aticonfig, ale po tej operacji system się rozsypał. Próbowałem kilku dystrybucji i na każdej Radeon jest domyślną karta graficzną.