Lukasz69 Napisano Styczeń 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2012 Chciałbym napisać narzędzia do automatyzacji pewnych rzeczy wykonywanych podczas programowania/produkcji oprogramowania. Obecnie zastanawiam się nad Perl i Python. Jeszcze jest Ruby, ale chyba pierwsze dwa mają większą popularność przy takich zastosowaniach. Nie wiem jakiego języka się teraz nauczyć. Ogólnie potrzebowałbym skrypty typu: - zbuduj aplikację i skopiuj pliki w odpowiednie miejsce, - pobierz metadane z bazy i stwórz odpowiednie klasy np. w C++, - pobierz metadane z bazy i umieść odpowiedni kod w już istniejących plikach, - automatyzacja testowania aplikacji. Takie mniej więcej zadania chciałbym zautomatyzować i języki skryptowe są uważane za idealne do tego typu rzeczy - kwestia w co brnąć. Wdzięczny będę za sugestie. Mogę jedynie dodać że miałem małą styczność z Ruby ale nie wiem czy czasem Perl lub Python będą lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Styczeń 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2012 To może użyj SCons To jest gotowy system do budowania głównie projektów w C++/Latex Jest napisany w Pythonie i konfigurowany przez skrypty pythona, więc dodajesz co chcesz do procesu budowania. Mi pozwolił swego czasu bardzo łatwo połączyć pythona z c++ (przez boost_python) bez bałaganu cmake. Python w moim odczuciu jest najprostrzy. Fedora stoi na skryptach pythona. Poco uczyć się magii perla, skoro możesz to zrobić łatwiej w python. Z drugiej strony, jeżeli pracujesz na korporacyjnych unixach to nie ma szans na używanie pythona czy ruby, tam jest tylko perl. Ostatnio coraz więcej magicznych narzędzi jest robione w ruby (np. redmine, puppet), może coś w nim jest, ja się nim nie mam zamiaru interesować, bo tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz69 Napisano Styczeń 2, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2012 To może użyj SCons To jest gotowy system do budowania głównie projektów w C++/Latex Jest napisany w Pythonie i konfigurowany przez skrypty pythona, więc dodajesz co chcesz do procesu budowania. Mi pozwolił swego czasu bardzo łatwo połączyć pythona z c++ (przez boost_python) bez bałaganu cmake. Python w moim odczuciu jest najprostrzy. Fedora stoi na skryptach pythona. Poco uczyć się magii perla, skoro możesz to zrobić łatwiej w python. Z drugiej strony, jeżeli pracujesz na korporacyjnych unixach to nie ma szans na używanie pythona czy ruby, tam jest tylko perl. Ostatnio coraz więcej magicznych narzędzi jest robione w ruby (np. redmine, puppet), może coś w nim jest, ja się nim nie mam zamiaru interesować, bo tak Co do SCons to nie wiedziałem o istnieniu - przyjrzę się w wolnej chwili. Muszę zobaczyć jakie to mi da korzyści przy programowaniu w Qt, które oferuje qmake. Ruby jest nawet ciekawe ale Python niby popularniejszy i zdaje się że szybszy i chyba nim się zajmę. Na korporacyjnych unixach nie pracuję więc mam pole do wyboru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi