Savpether Napisano Styczeń 29, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2012 Moim zdaniem wpis GRUB_GFXMODE=1280x720-24 jest niepoprawny. Zastąp go takimi liniami: GRUB_GFXMODE=1280x720x24 GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX=keep Właśnie tak miałem i właśnie tak nie działa. Po wygenerowanie grub.cfg dodaje set gfxpayload=keep, ale nie ma wzmianki o gfxmode. To jest dziwne i to jest moim zdaniem bug. Bug generatora. Stara metoda vga zawsze była problematyczna, jeśli chodzi o rozdzielczości inne niż w proporcjach 4:3. Ale 1920x1080 to musiałbyś sprawdzić w konsoli gruba używając vbeinfo. Owszem, była, jednak jeśli na trzech systemach: archlinux, ubuntu, debian, 1280x720 działa, a na Fedorze nie, to chyba to nie jest moja wina, bo albo twórcy Fedory nie trzymają się standardu, albo jest bug. vbeinfo wywala, że 1280x720-24 jest w pełni obsługiwane. Zwróćcie uwagę na funkcję load_video i potem w ifie pojawia się set gfxmode=1280x800x32 load_video insmod gfxterm i dopiero w samym wpisie ładowania danego kernela w menuentry pojawia się load_video i set gfxpayload=keep. Wydaje mi się, że wszystkie te linie są potrzebne. Pakowałem grub.cfg wygenerowany przez ubuntu, oczywiście z kosmetycznymi zmianami - żadnego postępu, dalej nie ładuje. Z tego co się orientuje Fedora 16 to pierwsza Fedora z domyślnym Grub2 - pewnie implementacja jest zbugowana, na razie rozwiązałem swój problem w sposób następujący: stworzyłem prosty theme plymouth, który składa się tylko z czarnego tła, na szczęście Fedora ładuje się na tyle szybko, że plymouth w moim przypadku jest średnio potrzebny, jeśli chcecie owy theme, to mogę przesłać, ale jest naprawdę podstawowy, tylko instrukcja o załadowaniu czarnego tła. Stworzyłem go już dawno i wykorzystywałem przy monitorach, których natywnej rozdzielczości nie obsługuje vga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi