pitcarn Napisano Czerwiec 8, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2012 Hejka, mam problem z KDE ,nie poprawnie koduje znaki np. mam folder o nazwie bieżące wyświetlany jest jako “bie??ce” folder z muzyką motorhead (pisany z o umlaut) wyświetlany jest jako “Motörhead” itp,itd. Nie bardzo potrafię sobie z tym poradzić. plik rc.conf w porządku (w locale jest pl_PL) ,kde-l10-pl zainstalowane ,plik locale.gen -odhashowane linijki pl_PL.ISO i pl_PL.UTF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 9, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2012 locale pl_PL czy pl_PL.UTF-8? Bo to jest róznica... no i pytanie w jakim kodowaniu jest zapisany plik na partycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pitcarn Napisano Czerwiec 9, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2012 w locale.gen mam odhashowane obie opcje ,a w rc.conf wpis locale "pl_PL" a i zapomnialem dodac ,ze wszystkie pliki na dysku posiadajace znaki nie standardowe tzn.l ,s ,c ,a itp. sa wyswietlane z bledami. Zauwazylem ,ze nowe pliki tez traca polskie litery np. napisalem sobie cos w libreoffice ,zapisuje plik pod nazwa "bez tytulu1" w systemie wyswietlany jest jako "bez tytu?u1" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi