Oddball Napisano Listopad 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2004 Witam wszystkich, Właśnie przesiadłem się na Fedorę i jestem lekko podłamany. Anaconda się sypie, później prelink nie działa jak trzeba, teraz znów nie mogę zmienić menu w Gnome... ech Panowie, czy taka ilość błędów to norma w tej dystrybucji? Pytam bez złośliwości, po prostu chciałbym wiedzieć co mnie jeszcze czeka. Na razie wydaje mi się, że chyba trzeba zmienić nazwę z Heidelberg na Unfinished albo cóś takiego. A może ściągnąłem jakąś betę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ro-X Napisano Listopad 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2004 nie no niestety taka wlasnie jest fedora ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Listopad 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2004 co wy gadacie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pesto Napisano Listopad 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2004 tak właśnie jest bo widzisz fedora to system dla pasjonatów, takich co lubią sobie wszystko edytować/ustawiać/poprawiać/zmieniać/dostosowywać [nazwij to jak chcesz]. takich co lubią grzebać w plikach konfiguracyjnych, rekompilować jądro co tydzień itp. ludzi co mają dużo czasu, umiejętności i chęci. jednym słowem nie dla mnie [ja tylko lubie to forum, nie system] a stabilność FC nie jest taka kiepska, widziałeś auroksa 10 ? a swoją drogą czemu zrezygnowałeś z gentoo ? pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Listopad 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2004 bo widzisz fedora to system dla pasjonatów, takich co lubią sobie wszystko edytować/ustawiać/poprawiać/zmieniać/dostosowywać [nazwij to jak chcesz]. takich co lubią grzebać w plikach konfiguracyjnych, rekompilować jądro co tydzień itp. ludzi co mają dużo czasu, umiejętności i chęci. jednym słowem nie dla mnie [ja tylko lubie to forum, nie system] No jednak muszę zaprotestować. Nie jestem pasjonatem, nie umiem wszystkiego edytowac, poprawiac itd., bo jestem zwykłym amatorem. Umiem natomiast czytać ze zrozumieniem, nim zadam jakiekolwiek pytanie to najpierw poszukam odpowiedzi na tym i innych forach i grupach dyskusyjnych, nie wymyślam prochu lecz słucham madrzejszych i dziwne: po instalacji systemu za 5 minut mam działającą nvidię (oczywiscie z rpm livny a nie ze spapranego instalatora nvidii), a po 2 godzinach mam działający xmms, mplayer, k3b, sylpheed, krusader, Operę, Firefox, eDonkey, Azureus, kadu, OpenOffice, gry i inne duperele typu Superkaramba i całkowicie skonfigurowany system wraz ze współdzieloną z windowsem pocztą i programami P2P. I nie mam źródeł jądra, nie muszę go kompilować (bo zysk obecnie prawie żaden, robiłem to jeszcze w FC1). Mam na dysku oprócz FC3 i WinXP jedną wolną partycję i od czasu do czasu z ciekawości instaluję jakąś inną dystrybucję. Miałem Aurox, MDK, Debian, Knoppix, Navynos a w tej chwili Yoper (zadziwia szybkością i co dziwne ma jeszcze XFree86). I jakoś dziwnie na codzień ja + 2 moje córki używamy Fedory i tylko czasami WinXP (Corel i Płatnik) Więc może jednak Fedora jest dla ludzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Listopad 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2004 @Pesto No tak to, że wymaga wiele rzeczy ręcznej grzebaniny, to jest zaleta tego systemu... a nie wada, która wyżej zostałą określona jako "wszystko sie sypie" Zaleta ta wymaga wylacznie zdobycia okreslonej wiedzy... I nie rekompiluje jądro co tydzień, robiłem to tylko kilka razy... I nie jestem też pasjonatem, a jednak czuję, że ten linux jest dla mnie.. W szkole mam Auroksa i to jeszcze starszego.. :/ ehh.. Nie podoba mi się. A poza tym nie zrezygnowałem z Gentoo... Mam zainstalowane i nie wiem za co sie zabrac Nie umiem prawie nic zrobić :/ no może troche juz się oreintuje ale brakuje mi czasu... @Wuja Pełne poparcie. "Więc może jednak Fedora jest dla ludzi" Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oddball Napisano Listopad 30, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2004 Dzięki wszystkim za odpowiedzi i komentarze. Może na początek coś wyjaśnię: Nie napisałem, że wszystko się sypie, tylko że Anaconda bo się wysypała. Kiedyś to samo miałem z którymś Red Hatem i myślałem że to zwykłe potknięcie, ale drugi raz? A co waszym zdaniem ma zrobić człowiek nie mający pod ręką innego systemu? Cyknąć do kawiarenki żeby ściągnąć update instalatora? I jak go potem na flopa nagrać? Już nie mówiąc o tym, że taki gościu bez dostępu do sieci prędzej skieruje podejrzenia na wadliwą płytkę, niż na skopany instalator. To już nie jest potknięcie, to jest plama. Jeszcze Gnome: odpalam, chcę coś dodać do menu i kupa. Wszystkie opcje edycyjne na szaro. Czyli mamy jedyne słuszne menu, jak w PRL-u. Nie mówcie tylko że to błąd w Gnome i trzeba zgłosić (takiego posta już na tym forum widziałem), bo w Gentoo takiego buga nie było. AlienJR: zgadzam się, ręczna grzebanina to zaleta,mało tego - to jest to, co najbardziej lubią tygrysy! Przez wszystkie swoje kompy przerzuciłem Suse, Red Hata, Slacka, LFS i wreszcie genialne Gentoo. I nie boję się kompilowania, konfigurowania systemu bez nakładek graficznych, pisania skryptów, czytania manuali czy innego googlania. Tylko że ja po prostu nie mam już na to czasu, i to jest jedyny powód rezygnacji (z wielkim żalem) z Gentoo. A ponieważ kompa używam również do pracy, więc szukałem dystrybucji która uwolniłaby mnie z części zadań administracyjnych. Cóż, jakoś tak nie jestem do końca przekonany czy dobrze wybrałem. Może jeszcze rozejrzę się na Distrowatch... * wazelina mode on* ... ale będę tu zaglądał, bo jak na razie w Fedorze najbardziej podoba mi się to forum * wazelina mode off* Pozdrówka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pesto Napisano Grudzień 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2004 --> wuja protest został rozpatrzony. nie chodziło mi o instalacje oprogramowania, od tego jest apt/urpmi/yum, ale podpinanie ntfs-a, odsługe raisera [w fc2 nie dz się zaistalować domyślnie, trzeba samemu], instalacje neostrady i inne takie sprawa które robisz TY a nie Twoje córki. a yoper ma xfree, ale 4.4, czyli coś jak x.org 6.7. sprawdziłem na distrowatch.com --> AlienJR też czuje że linux [obecnie 2.6.8] jest dla mnie, tylko fedora nie jest [może kiedyś będzie?] -->Oddball fedora ma taką politykę wydawniczą, że moim zdaniem nigdy nie osiągnie takiej stabilności jak inne distra. to widać w porównaniu z suse-łem debianem czy mdk. chodzi mi o testowanie pakietów [swoją drogą uważam, że kompilacja pod 386 jest chora, odpalicie KDE na 386?], bo ile jest osób które ściągają wersje "test x" i potem zgłaszają błędy? fedora zawsze ma najnowsze jądra a przy braku drzewa 2.7 wersja 2.6 ustabilizuje się niewiadomo kiedy. [chodzi mi o stabilność na miare 2.4, czyli "pewne jak słońce w letni poranek"], -->wszystkich a czy "fedora jest dla ludzi", pewnie że tak, ale ja wole inne distro. to narazie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Grudzień 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2004 --> AlienJR też czuje że linux [obecnie 2.6.8] jest dla mnie, tylko fedora nie jest [może kiedyś będzie?] -->wszystkich a czy "fedora jest dla ludzi", pewnie że tak, ale ja wole inne distro. to narazie @Pesto Nie łap mnie za słowka ! Chodziło mi, że to jest dstrybucja linuksa dla mnie... !! I prosze Cie nie praw mi morałów, że (_linuks_ → Linux) ORT to sam kernel etc etc ... Bo mowa potoczna też jest dla ludzi... I uważam, że to jest brak kultury troszke... to tak jakbys slazakowi wytykal bledy skladni polskiej.. :] Pozdrawiam. PS. Mam nadzieje, że nie odbierzesz tego jako atak [bo to jest raczej usprawiedliwienie się] PPS. A dystrybucje wybieraj jaka chcesz, trudno ;/ Dla mnie to forum, to jest najlepszy support jaki widziałem i nie odejde od tego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ro-X Napisano Grudzień 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2004 po instalacji Yopera do FC3 juz (_napewno_ → na pewno) ORT nie wroce szkoda mi czasu na system ktory wlacza sie 5 minut a potem dziala jakbym wydal na kompa 200pln a nie 2000 Yoperek naprawde jest szybki !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Grudzień 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2004 po instalacji Yopera do FC3 juz (_napewno_ → na pewno) ORT nie wroce szkoda mi czasu na system ktory wlacza sie 5 minut a potem dziala jakbym wydal na kompa 200pln a nie 2000 Yoperek naprawde jest szybki !! czy jest gdzies na sieci porownanie yopera do takiej np fedory? Jesli moglbym poprosic o jakas szersza recenzje chcialbym ale boje sie Nie ma problemow z radeonami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ro-X Napisano Grudzień 2, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2004 porownan to nie czytuje, wole sam testowac i polegam tylko na swojej opinii jak jest z radeonami to nie wiem bo mam NV (i zostala ona poprawnie wykryta przez system i dziala na sterach 6111). teraz sie troszke spiesze ale jak wroce wieczorem napisze cos wiecej na temat tej szybciutkiej distro naprawde nie ma sie czego bac, mimo ze nie ma graficznego megakolorowegi instalatora jak w fedorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pesto Napisano Grudzień 2, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2004 --> Alien JR sorki, troche źle się wyraziłem poza tym nikt Ci nie karze [każe] odchodzić z tego forum, a na pewno nie ja. --> przemk porównanie jest proste fedora jest kompilowana pod 386 a yoper pod 686, a porównanie: to tak jak byś miał świetną japońską brykę [czyli twój komp] i tankował do niej 88 oktanów [fedora], albo 95 oktanów [mój mdk], 98 oktanów [to yoper] albo 115[paliwo rajdowe]oktanów [czyli, gentoo]. [jeśli to porównanie Ci nic nie mówi to wymyśle inne] a problemy z radeonami są, z tego co wiem, wszędzie. [ponoć matrox ma świetne sterowniki] -->Ro-X a pamiętasz jak mnie zjechałeś za to że nie wychwalam fedory? "ajt!" ---- ps. właśnie zostałem młodszym użytkownikiem pps. ile postów trzeba mieć żeby być 'expertem'? i czy ktoś (_wogle_ → w ogóle) ORT sprawdza sensowność tych postów w przyznawaniu opisów, czy poprostu wystarczy setka pytań w stylu "czemu mplayer mi nie działa?" albo "jak zaintalować fedore?" tak sie pytam, nie? to pozdro i znikam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Grudzień 2, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2004 porownan to nie czytuje, wole sam testowac i polegam tylko na swojej opinii [ciach] naprawde nie ma sie czego bac, mimo ze nie ma graficznego megakolorowegi instalatora jak w fedorze Ro-X :na takiej opinii bardziej mi zalezy uwazam ze instalatory textowe sa lepsze, zajmuja mniej zasobow juz na wstepie pesto: sama kompilacja pod konkretna arch to nie wszystko.. chodzi mi raczej o praktyczne wrazenia i odczucia.. jesli chodzi o ati, to ciekawi mnie np czy sa wieksze problemy niz np w fc2.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ro-X Napisano Grudzień 2, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2004 w dziale inne os'y napisalem to i owo o yoperze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi