przemk Napisano Listopad 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2004 Witam! mam fc2, jadro i pakiety z tej dystrybucji.. do niedawno uzywalem wylacznie gnoma, tvtime dzialal bez problemow. Zachcialo mi sie przed kilkudziesiecioma minut zalozyc nowe konto i odpalic pod nim KDE. zdziwil mnie brak dzwieku w w telewizorze. Co gorsza, po przeladowaniu sie na stare konto gnoma, rowniez brak fonii w tv!! aumix, inne regulatory dzwieku (gnome/regulacja glosnosci) nie pokazuja zadnego wyciszenia..... zglupialem (restarty i wylaczenia kompa juz probowalem) co kde moze robic z dzwiekiem? jak wyzerowac ustawienia dzwiekowki? ---------------------------------------------------------------------------------------- update 20:00 nie pomogl restart i ustawianie w w2000. nie wiem dlaczego tak sie stalo, ale znalazlem rozwiazanie, zywcem wziete z windowsa: 1. zrestartowalem kompa i w biosie wylaczylem dzwiekowke 2. odpalilo sie kudzu, usunalem konfiguracje dzwiekowki 3. ponowny restart, w biosie wlaczenie dzwiekowki 4. odpalilo sie kudzu, konfiguracja dzwiekowki odpalila sie regulacja glosnosci, podnioslem glosnosc i zaczelo byc slychac jest OK. a juz sie balem ze ktos mnie oskalpuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roback Napisano Listopad 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 30, 2004 O Boże! Stary - totalny "hardcore" odstawiłeś IMO. Na przyszłość polecam (nauczony własnym doświadczeniem) nie ignorować porad w stylu "podgłoś w ustawieniach". Dłuugo nie miałem TV, bo nie miałem dźwięku, potem miałem oddzielne głośniki od karty TV. W końcu gdzieś przeczytałem, że mam kmix'a odpalić, a jak zrezygnowany spróbowałem, to mnie trochę zagieło - w jednym miejscy odptaszasz, wyłączasz ew. badziewia, że na line-in są inne rzeczy. Podgłaszasz line-in i jazda. Twój problem wziął się stąd, że na dzień dobry środowiska startują ze wszystkim wyciszonym, co więcej bywają różne bóle z zapisywaniem ustawień dźwięku - w KDE już to opanowałem w miarę, ale ogólnie trochę, że tak napiszę, nie gra z tym dźwiękiem parę rzeczy. PS. Konfiguracja ALSY żeby zagrał mi XMMS na 5.1 z software'owym miksowaniem + downmixem + upmixem, czy jak to się wczystko nazywa, przeraża mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Grudzień 1, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2004 O Boże! Stary - totalny "hardcore" odstawiłeś IMO. Na przyszłość polecam (nauczony własnym doświadczeniem) nie ignorować porad w stylu "podgłoś w ustawieniach". [ciach] Twój problem wziął się stąd, że na dzień dobry środowiska startują ze wszystkim wyciszonym, co więcej bywają różne bóle z zapisywaniem ustawień dźwięku - w KDE już to opanowałem w miarę, ale ogólnie trochę, że tak napiszę, nie gra z tym dźwiękiem parę rzeczy. [ciach] IMHO hardcore too problem podstawowy mialem z obsluga regulacji glosnosci pod gnomem.. niby nie mialem nic wyciszone ani na OSS, ani na ALSA, ale moze gdzies cos przeuwazylem. faktycznie, to domyslne wyciszenie mnie zalatwilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buman Napisano Grudzień 10, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2004 A ja nigdy nie mialem i nie mam dzwieku w tvtime KDE na FC3. Jak mozecie to wyslijcie mi swoje wynik cat /etc/modprobe.conf | grep bttv z gory dzieki! Pozdrawiam, buman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Grudzień 10, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2004 alias char-major-81 bttv options bttv pll=1 radio=0 card=59 mam karte TVCapturer CPH033 na bt848, starsza karta pod fc2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roback Napisano Grudzień 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2004 buman, wydaje mi się, że w 90% przypadków jest na to jedna rada: podgłoś line-in w kmix (np.). Poza tym wpisz raczej co Tobie się wyswietla, niż oczekuj, że każdy powpisuje swoje informacje. Ogólnie rzecz biorąc trochę (zupełnie) nie ma sensu prosić (?) forumowiczów, żeby wypisali Ci informacje o swoich kartach i konfiguracji, a Ty żebyś sobie dobrał parametry... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dwafafiki Napisano Grudzień 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2004 cat /etc/modprobe.conf | grep bttv wytnie Ci linijke z ustawieniami tunera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi