Lukasz69 Napisano Sierpień 8, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2012 Dzień dobry, przymierzam się do kupna komputera. Do tej pory korzystałem z PC wyposarzonych w karty od nVidii, tym razem chcę zakupić Dell'a a one mają Radeon'a HD 7570 - będzie działała Fedora na tej karcie? Sterowniki są ok? Przed zakupem chciałbym się upewnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yaevinn Napisano Sierpień 8, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2012 Jezeli chesz miec mniej problemów nie kupuj laptopa z karta AMD/ATI. Osobiscie jestem posiadaczem dwóch lapków, jeden z nich, Toshiba ma karte Ati HD 3650 drugi, Dell - Nvidia Quadro FM350. I chociaz w tej chwili dam rade zainstalowac sterowniki zamkniete na tej Toshibie, to jednak z perspektywy paru lat klopoty jakie mialem z tym laptopoem byly niewspólmierne do tego z Della którego mam z karta Nvidia. Przez dlugi okres czasu nie bylem nawet w stanie dzialac na sterownikach otwartych, a co dopiero mówic o zamknietych. Problem dopiero zostal rozwiazany po prawie 2 latach odkad zakupilem laptopa!!! Odradzam ogólnie kupowanie sprzetu wyposazonego w karty ATI. Ta firma zdecydowanie nie jest "friendly" dla uzytkowników Linuksa... Pytasz, wiec przekazuje moje odczucia. Nvidia nie jest perfekcyjna, jednak oni przynajmniej cos dobrego staraja sie zrobic dla Linuksa... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz69 Napisano Sierpień 8, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2012 Dzieki za informacje. Tego sie obawialem, spróbuje jednak poszukac czegos z karta nVidia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Sierpień 9, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2012 Sam przebylem przez dwie maszyny z kartami AMD (wtedy jeszcze ATi). Póki w stacjonarce z Radeonem X1250 byly do 2009 wlasnosciówki - nie bylo zle. Na laptopie z wiekowa karta Radeon 7500 to do dzis ledwo pasjansa z gier moge odpalic, a na stacjonarce na otwartych to oczekuje kazdej aktualizacji driverów, bo moze od 2009 roku w otwartych, nóz widelec ta nowa aktualizacja cos da i przyblizy do mocy jaka karta miala za czasów drivera wlasnosciowego? Dlatego jakies 2 mce temu kupilem lapka na technologii Sandy Bridge z ukladem Intel HD 3000. Póki co moca uklad dla mnie jest OK. O co jednak chodzi - Intel ma tylko drivery otwarte i jestem zdumiony, zaskoczony i po prostu sterowniki sa swietne. Wreszcie po 5 latach kiedy swiadomie uzywam juz Linuksa na desktopie - moge spokojnie grac NVidia jest dobra, ale swoje problemiki z driverami czasem ma. W pracy (nie pamietam juz jaki model karty) mam karte NVidia - przy sterownikach wlasnosciowych co uruchomienie komputera siada srodowisko graficzne (Ubuntu 12.04 w robocie i stery z repo). I z Intelem nie mam problemu jak niektórzy z Nividia i AMD - ze wyszedl nowy xorg czy inny komponent a sterowniki zamkniete jeszcze go nie obsluguja, a wiec crash srodowiska graficznego. Laptopa mam nowego, ale jesli nic sie nie zmieni - zostaje przy Intelu, wreszcie mam spokój. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yaevinn Napisano Sierpień 9, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2012 Jusko, absolutnie Cie popieram. Odkad Intel otworzyl kod temat sterowników dla ich kart wyglada cudownie pod Linuksem. Sam mam chrapke na taki sprzet. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi