andrew_no1 Napisano Styczeń 11, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2013 Jestem zupełnie początkującym użytkownikiem linuxa. Mam obecnie serwer, na którym zainstalowana jest fedora 12 (jądro systemu - 2.6.32.26-175.fc12.x86_64). Muszę zrobić raid 1(mirroring) na obecnie działającym systemie i nie wiem za co się zabrać. Aktualnie fedora działa na dysku 160GB a drugi jaki dostałem jest o wielkości 500GB, czy to nie przeszkadza że drugi dysk jest większy (nie muszą być identyczne)? Jest szansa podpięcia drugiego dysku i zrobienia raidu programowego na działającym systemie (nie chciałbym utracić obecnego systemu)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystian Kiermasz Napisano Styczeń 11, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2013 (edytowane) Witaj andrew_no1. Po pierwsze sprawdz czy Twoja plyta glówna ma kontroler RAID, potem wejdz do biosu i go wlacz. Po drugie radze Ci wymienic dysk 160gb tez na 500gb z tego wzgledu iz zawsze wszystkie "opcje" sa dostosowywane do slabszego dysku - czyli predkosc zapisu/odczytu, czas dostepu a takze wielkosc dysku. Tak wiec bedziesz mial dwa dyski o pojemnosci 160gb a reszta bedzie sie zwyczajnie marnowala (jezeli chodzi o raid 1). No i chyba powoli czas dokonac aktualizacji - nawet jezeli jest to serwer. Zapomnialem dodac, iz jezeli interesuje Cie tylko raid programowy to zainteresuj sie mdadm http://pl.docs.pld-l.../soft_raid.html (tak pogladowo) Edytowane Styczeń 11, 2013 przez Krystian Kiermasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew_no1 Napisano Styczeń 11, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2013 Witaj andrew_no1. Po pierwsze sprawdz czy Twoja plyta glówna ma kontroler RAID, potem wejdz do biosu i go wlacz. Po drugie radze Ci wymienic dysk 160gb tez na 500gb z tego wzgledu iz zawsze wszystkie "opcje" sa dostosowywane do slabszego dysku - czyli predkosc zapisu/odczytu, czas dostepu a takze wielkosc dysku. Tak wiec bedziesz mial dwa dyski o pojemnosci 160gb a reszta bedzie sie zwyczajnie marnowala (jezeli chodzi o raid 1). No i chyba powoli czas dokonac aktualizacji - nawet jezeli jest to serwer. Zapomnialem dodac, iz jezeli interesuje Cie tylko raid programowy to zainteresuj sie mdadm http://pl.docs.pld-l.../soft_raid.html (tak pogladowo) Powiem dokladnie jakie mam mozliwosci i moze bedzie teraz latwiej cos doradzic Po pierwsze zostal zakupiony dysk 500GB i taki ma zostac, to juz nie ode mnie zalezalo (czyli w sumie 1dysk 160GB i drugi 500GB) Na dysku 160 GB jest zainstalowana fedora i nie chcialbym jej stracic. Plyta glówna ma funkcje raidu (obecnie ustawiony tryb AHCI), ale jak ustawie w biosie na raid to z tego co slyszalem to rozjedzie mi system i musialbym stawiac wszystko od poczatku a nie chcialbym tego. Jakie w tym wypadku proponujecie rozwiazanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@jszubiak Napisano Styczeń 11, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2013 0. Zakladasz raid1(md) na 160GB-owej partycji dysku 500GB-owego ( musisz ja zalózyc z -missing ) 1. Odtwarzasz schemat partycji dysku 160GB na "dysku" md( dla kosmetyki tylko w sumie ) 2. Przenosisz dane, najlepiej tar,dd cokolwiek.( tutaj tez wykonujesz instalacje gruba na nowym /boot) 3. Odpalasz fedore z dysku 500GB(md). 4. Asemblejujesz do md dysk 160GB-owy. W efekcie masz meta-device-a o pojemnosci 160GB na system i jeszcze 340GB na costam. Dobrze mysle ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew_no1 Napisano Styczeń 12, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2013 0. Zakladasz raid1(md) na 160GB-owej partycji dysku 500GB-owego ( musisz ja zalózyc z -missing ) 1. Odtwarzasz schemat partycji dysku 160GB na "dysku" md( dla kosmetyki tylko w sumie ) 2. Przenosisz dane, najlepiej tar,dd cokolwiek.( tutaj tez wykonujesz instalacje gruba na nowym /boot) 3. Odpalasz fedore z dysku 500GB(md). 4. Asemblejujesz do md dysk 160GB-owy. W efekcie masz meta-device-a o pojemnosci 160GB na system i jeszcze 340GB na costam. Dobrze mysle ? Szczerze mówiac za bardzo nie wiem o co chodzi, tak jak pisalem zupelnie poczatkujacy. W kazdym razie czy stosujac Twoje rady to system zostaje nienaruszony i dziala raid na dwóch dyskach, z tym ze wiekszy dysk 500GB ma dodatkowo wolne miejsce na inne rzeczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@jszubiak Napisano Styczeń 12, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2013 Jak nie wiesz o co chodzi to lepiej sie za to nie bierz - serio serio Napisane kroki to raczej algorytm, setup wymaga od Ciebie wykonania szeregu czynnosci szczególowych które musisz rozumiec. Tak, po tych krokach powinienes miec RAID1 wielkosci 160GB(zlozony z 2 partycji) + reszta. P.S gdybym mial wyjscie, osobiscie nie robil bym takiego setupu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew_no1 Napisano Styczeń 12, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2013 Jak nie wiesz o co chodzi to lepiej sie za to nie bierz - serio serio Napisane kroki to raczej algorytm, setup wymaga od Ciebie wykonania szeregu czynnosci szczególowych które musisz rozumiec. Tak, po tych krokach powinienes miec RAID1 wielkosci 160GB(zlozony z 2 partycji) + reszta. P.S gdybym mial wyjscie, osobiscie nie robil bym takiego setupu. A gdybys mial wyjscie to cos bys zrobil? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystian Kiermasz Napisano Styczeń 13, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2013 Mysle, ze dla Ciebie o wiele latwej i szybciej bedzie: zgrac fedore np. na dysk zewnetrzny (np. poprzez komende rsync - ja tak kiedys przenosilem calego Debiana, ze wszystkimi plikami, ustawieniami itd.) i wtedy zrobic raid sprzetowy tym bardziej, ze jak pisales masz taka mozliwosc, bedzie to chodzic zdecydowanie szybciej. Dac komus do zrobienia PS. Tak w ogóle mam nadzieje iz masz dyski SCSI bo z tymi SATA to sa problemy, szczególnie na programowym. Co prawda ja dawno sie w to bawilem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@jszubiak Napisano Styczeń 13, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2013 A gdybys mial wyjscie to cos bys zrobil? Doprowadzil bym do architektury z 2 takimi samym dyskami(pojemnosc,typ szyny) spietymi w RAID1 z wykorzystaniem wbudowanego kontrolera RAID. Odzyskal z backup-u dane na nowo zainstalowanej F12, Jak dane nie wrazliwe na wersje SO to oczywiscie najnowsza F. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew_no1 Napisano Styczeń 13, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2013 Doprowadzil bym do architektury z 2 takimi samym dyskami(pojemnosc,typ szyny) spietymi w RAID1 z wykorzystaniem wbudowanego kontrolera RAID. Odzyskal z backup-u dane na nowo zainstalowanej F12, Jak dane nie wrazliwe na wersje SO to oczywiscie najnowsza F. Dzisiaj pomyslalem, ze podobna sytuacje moge przecwiczyc sobie na wirtualnej maszynie. Zainstalowalem vmware serwer z maszyna wirtualna, na której postawilem fedore 12. Odpowiednio zrobilem 2 rózne dyski, jeden 11GB a drugi 21GB. Na razie doprowadzilem do sytuacji jak ze zdjecia ponizej: http://zapodaj.net/4...31421f.jpg.html (state Degraded) Ponizej sytuacja z terminala po wpisaniu komendy z poziomu (_root'a_ → roota) ORT - fdisk -l http://zapodaj.net/8...4ec1b4.jpg.html Czy zmierzam w dobrym kierunku? Moze jakies porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@jszubiak Napisano Styczeń 13, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2013 Nie, na dysku sdb zrób po prostu partycje wielkosci dysku sda. Typ partycji fd. 2 partycje na md na dysku sdb nie sa Ci potrzebne lecz jedna, a caly metadevice skladac sie bedzie dopiero z /dev/sdb1 oraz /dev/sda1( te partycje utworzysz jak juz caly system bedziesz mial na /dev/md1 ) Wówczas dolozysz brakujacy kawalek(/dev/sda1) metadevice-a i masz gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew_no1 Napisano Styczeń 14, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2013 Nie, na dysku sdb zrób po prostu partycje wielkosci dysku sda. Typ partycji fd. 2 partycje na md na dysku sdb nie sa Ci potrzebne lecz jedna, a caly metadevice skladac sie bedzie dopiero z /dev/sdb1 oraz /dev/sda1( te partycje utworzysz jak juz caly system bedziesz mial na /dev/md1 ) Wówczas dolozysz brakujacy kawalek(/dev/sda1) metadevice-a i masz gotowe. Ale ogólnie moge to przecwiczyc na virtualne maszynie i powinno zadzialac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystian Kiermasz Napisano Styczeń 14, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2013 Tak, tylko bedzie chodzilo mega wolno. Wystarcza male partycje - zrób np. dwa razy po 1gb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew_no1 Napisano Styczeń 14, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2013 Tak, tylko bedzie chodzilo mega wolno. Wystarcza male partycje - zrób np. dwa razy po 1gb No ok, ael to juz chcialem zrobic na wirtualnej podobnie jak mam w realu, czyli drugi dysk wiekszy. Przykladowo jeden dysk daje 10GB, a drugi 20GB. Czy ten drugi dysk musze podzielic na partycje. zeby jedna partycja dysku wiekszego byla tej samej wielkosci co dysk 1 - 10GB ? 1. Dysk SDA 1 - 10GB 2. Dysk SDB 2 - 20GB (dziele na partycje, przykladowo po 10GB) 3. Tworze raid dysków SDA1 z partycja dysku SDB2 Dobrze mysle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@jszubiak Napisano Styczeń 14, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2013 Tak jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi