Skocz do zawartości

Opera

manxx_hunter

Rekomendowane odpowiedzi

Mam FC3 i mam problem kiedy przeglądam strony www i chcę wejść na jakiegoś czata np. czat.onet.pl czy takie inne czaty nie mogę nie wiem dlaczego może jest to wina tego że nie mam włączonej w przeglądarce Javy, ale sprawdzałem i mam, więc nie wiem o co chodzi. W Konquerorze też próbowałem i nic. Wiem że było to już na forum, ale tak próbowałem i nadal nie. Ściągnąłem plik j2re.........rpm.bin zainstalowałem i w /usr/mozilla i w /usr/opera i nic. POMÓŻCIE

..... nie mam włączonej w przeglądarce Javy, ale sprawdzałem i mam, więc nie wiem o co chodzi. ....

A jak sprawdzałeś. To, że ścieżka jest zaakceptowana przez Operę o niczym jeszcze nie świadczy.

Odpal -> Narzędzia -> Zaawansowane -> Konsola Javy - jeśli się odpali tzn. jest i wtedy będziemy myśleć.

Jeśli się nie odpali konsolka Javy, to podaj która to wersja Opery (mniej ważne) i przede wszystkim która to wersja Javy (bardzo ważne), wtedy pomożemy.

/@Kaczuch

Synaptic w temacie Javy w Operze jest bezużyteczny

Więc tak, nie ma takiego czegoś jak NARZDZIA -> ZAAWANSOWANE -> KONSOLA JAVY, możliwe że nie wiem o co chodzi.

Jeżeli chodzi o NARZDZIA SYSTEMOWE -> ZAAWANSOWANE to nie mam zaawansowanych

znalazłem jedynie PREFERENCJE -> JAVA i nie chce odpalić.

Operę mam 7.54

Javę ściągnąłem z www.java.com i plika nazywa się j2re-1_4_2_06-linux-i586.rpm

Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale nie instalowalem przez Synaptica tylko rpm -ivh .......

Więc tak, nie ma takiego czegoś jak NARZDZIA -> ZAAWANSOWANE -> KONSOLA JAVY, możliwe że nie wiem o co chodzi.

Przecież mówimy o Operze. Chyba, że masz wersje angielską.

Ale mozesz na razie nie sprawdzać, juz widzę, że Twoja Opera nie widzi Javy.

Wyedytuj jako root plik /usr/bin/opera i znajdź taki fragment:

for SUNJAVA in \
    j2re1.4.2_04 \
    j2sdk1.4.2_04/jre \
    j2re1.4.2_03 \
    j2sdk1.4.2_03/jre \
          .
          .

i dopisz linijkę z Twoja wersją Javy, czyli ma być tak:

for SUNJAVA in \
    j2re1.4.2_06 \
    j2re1.4.2_04 \
    j2sdk1.4.2_04/jre \
    j2re1.4.2_03 \
    j2sdk1.4.2_03/jre \
          .

Pamietaj że ma być \

Oczywiście to wszystko przy wyłączonej Operze. Zapisz i odpal Operę.

I teraz sprawdż w Operze -> Narzędzia -> itd. czy jest konsola Javy.

Jeśli nie ma nadal, to odpal Operę z konsoli (linuksowej, hehe...), czyli jako user wpisz 'opera' i zobacz jakie są komunikaty wyświetlane w konsoli

To odpal jako root. Jeśli będzie działać to znaczy,że katalog z javą nie jest dostępny dla usera.

Zadanie domowe dla Ciebie - zmień uprawnienia do całego katalogu javy z zawartością :D:P

Nie wiem dlaczego, ale te paczki SUN-a z Javą tak się dziwnie instalują instalują, że trzeba później ręcznie zmieniać uprawnienia.

Noż kurczę, zacznijmy od poczatku. Gdzieś coś było walniete po drodze.

nie mam włączonej w przeglądarce Javy, ale sprawdzałem i mam

Jak to sprawdzałeś? W Operze?

Gdzie masz ta javę? Podaj ścieżkę.

Ja mam taką

/usr/java/jre1.5.0/lib/i386/

Oczywiście u Ciebie będzie Twoja wersja - w każdym razie tam, gdzie jest właśnie libjava.so

W Operze: Narzędzia -> Preferencje -> Zakładka Multimedia -> Ściezka dostępu ...

Czy dokładnie punkt po punkcie instalowałeś

1. Download and check the file size. 
You can download to any directory you choose. 

Before you download the file, notice its byte size provided on the download page on the web site. Once the download has completed, compare that file size to the size of the downloaded file to make sure they are equal. 

2. Extract the contents of the downloaded file. 
Change directory to where the downloaded file is located and run these commands to first set the executable permissions and then run the binary to extract the RPM file: 

chmod a+x j2re-1_4_2_06-linux-i586-rpm.bin

./j2re-1_4_2_06-linux-i586-rpm.bin

Note that the initial "./" is required if you do not have "." in your PATH environment variable. 

The script displays a binary license agreement, which you are asked to agree to before installation can proceed. Once you have agreed to the license, the install script creates the file j2re-1_4_2_06-linux-i586.rpm in the current directory. 

3. Become root by running the su command and entering the super-user password. 

4. Run the rpm command to install the packages that comprise the Java 2 Runtime Environment: 

rpm -iv j2re-1_4_2_06-linux-i586.rpm
5. Delete the bin and rpm file if you want to save disk space. 

6. Exit the root shell.

Może zainstaluj jesze raz dokładnie.

Może sciagnij wersję 5, ja mam i działa.

Możesz mieć dwie Javy - tylko trzeba podawać ścieżke do tej, którą chcesz używać.

Więc powiem Ci tak, odinstalowałem tamten pakiet, ściągnąłem nowy i NARZEDZIA -> ZAAWANSOWANE -> KONSOLA JAVY , niektóre strony które wymagają javy np. czaty działają ale np ten na onecie niebardzo. W konsoli javy wyświetla się coś takiego:

Inline script thread

Error:

name: ReferenceError

message: Statement on line 3: Reference to undefined variable: No such variable 'AltSel'

Backtrace:

Line 3 of inline#12 script in http://czat.onet.pl/

AltSel(szukaj.e);

Inline script thread

Error:

message: Statement on line 2: Reference to undefined variable: No such variable 'czat_connection'

Backtrace:

Line 2 of inline#3 script in http://czat.onet.pl/applet.html?N=Maciek12...234&CH=POLICJA&

czat_connection.openPriv(nick);

Inline script thread

Error:

message: Statement on line 4: Reference to undefined variable: No such variable 'czat_connection'

Backtrace:

Line 4 of inline#4 script in http://czat.onet.pl/applet.html?N=Maciek12...234&CH=POLICJA&

window.document.location.href = "http://czat.onet.pl/logowanie.html?CH=" + czat_connection.getCurrentChannel();

Nie zrozum żle czat działa tylko na pierwszy plan wyskakuje okno (konsola Javy) z takimi komunikatami, czyżby coś jeszcze by źle ??

Ja nie czatuję i w ogóle nie znam sie na czatach, ale wiem, że wiele ludzi narzeka na czat onetowy.

Jeżeli używasz KDE to w menu -> Preferencje -> powinno być Java(ControlPanel). Tam na zakładce 'Advanced' możesz zaznaczyć ukrywanie konsoli.

moze ja pomoge,

czy na onecie dziala Ci stary czat? jesli dziala to znaczy ze jave obsluguje prawidlowo, natomiast nowy czat nie bedzie Ci dzialal powod:

-onet to zrobienia tego czata poslugiwal sie java MS, ktora nie jest kompatybilna z innymi javami, ma pare nie zgodnych implementacji i w ogole jest do d..y ( z tego tez powodu sun wygral w sadzie z MS i od tego czasu javy MS nie mozna dolaczac np do winxp), neistety onet wymaga jej stosowania

-nowy czat onetu dziala tylko na javie MS i przeladarce IE

-nawet na windzie z IE i java sun_1_5 czat ten sie wiesza

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...