dansci Napisano Czerwiec 14, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2013 Cześć, zainstalowałem Sambę i skonfigurowałem na tyle, że mogę się zalogować z innego laptopa (MacOS) korzystając z mojego głównego, podstawowego konta użytkownika - daniel. Konfiguracja wygląda tak: [root@localhost ~]# testparm Load smb config files from /etc/samba/smb.conf rlimit_max: increasing rlimit_max (1024) to minimum Windows limit (16384) Processing section "[serverusers]" Loaded services file OK. Server role: ROLE_STANDALONE Press enter to see a dump of your service definitions [global] server string = Serwer Samba w wersji %v log file = /var/log/samba/log.%m max log size = 50 idmap config * : backend = tdb cups options = raw [serverusers] comment = Użytkownicy serwera path = /home/daniel/Udostepnianie valid users = @serverusers force group = serverusers read only = No create mask = 0660 directory mask = 0771 Katalog /home/daniel/Udostepnianie został utworzony w taki sposób: mkdir -p /home/daniel/Udostepnianie chown -R root:serverusers /home/daniel/Udostepnianie chmod -R ug+rwx,o+rx-w /home/daniel/Udostepnianie Swojego użytkownika dodałem do klientów samby poprzez: smbpasswd -a daniel Następnie chciałem dodać możliwość zalogowania innym użytkownikiem. Stworzyłem go w systemie i dodałem do Samby przez: useradd ktos -m -G serverusers smbpasswd -a ktos Problem pojawia się przy logowaniu. Na użytkownika "daniel" loguję się z MacBooka normalnie, a dla użytkownika "ktos" dostaję informację przy logowaniu, że nie mam uprawnień. W związku z tym proszę o pomoc. PS. I jeszcze co do konfiguracji powiązanej z Sambą to w Zaprze Systemu zaznaczyłem jako zaufane samba i samba-client. Pozdrawiam, Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoleKK Napisano Czerwiec 14, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 14, 2013 Zajrzyj do /var/log/samba i sprawdź/wklej co wypluwa, dla danego hosta/ip. Swoją drogą, udostępnienie jest w Twoim katalogu domowym i tu może być kwestia uprawnień. Selinux włączony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dansci Napisano Czerwiec 15, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2013 Pliki z logami były o dziwo puste. Ale faktycznie jak zmieniłem katalog na jeden poziom wyżej (/home/Udostepnianie) to działa. Teraz w sumie chciałbym, aby ci dwaj użytkownicy mieli pełny dostęp do przekazywanych plików i katalogów. Ostatecznie znalazłem rozwiązanie: force directory mode = 2770 force create mode = 2770 I w sumie wydaje się działać tak jak chcę. Dla mojego użytkownika mogę wrzucać pliki do udostępnianego folderu po zamontowaniu go przez Sambę i wtedy jest ok. Jednak kopiowanie plików bezpośrednio do tego udostępnianego folderu w menedżerze plików sprawia, że po zdalnym podłączeniu z innego hosta można je tylko czytać. Da się tak zrobić, żeby w takiej sytuacji też był pełny dostęp? SELinuxa za bardzo jeszcze nie rozumiem. W pliku /etc/selinux/config ustawiłem na razie SELINUX=disabled, aczkolwiek poprzez GUI Zapora systemu musiałem zaznaczyć samba i samb-client, żeby się połączyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoleKK Napisano Czerwiec 15, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2013 Znaczy nie ma dostępu w trakcie kopiowania, czy po skopiowaniu? Jak to drugie, to zainteresuj się SGIDem, wystarczy żeby działało, nadasz domyślną grupę dla nowotworzonych plików w folderze i będzie śmigać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dansci Napisano Czerwiec 15, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2013 Nie ma dostępu na zdalnym urządzeniu już po skopiowaniu. SGID pasuje jak ulał. Dzięki wielkie za pomoc @JoleKK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi