darioze Napisano Grudzień 6, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2004 Tylko windows pokazuje mi "kabel sieciowy odłączony". Co mogłem źle skonfigurować? Dodatkowo jak kabel od routera podłącze do switcha to switch nie pokazuje że ma cokolwiek podłączone (na głównym porcie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Grudzień 6, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2004 pewnie z kablem jest cos nie tak, to jec kabel crooss-over czy zwykly? spraw czy sa koncowki dobrze zacisniete, (i sprawdz czy kart sieciowa w indzie jest zaisntalowana, (mialem taki problem chcoiaz wszystkei kable bylo wporzadku, i przeinstalowalem karte sieciowa na windzie, pomoglo, ale najpierw sprawdz kabel) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darioze Napisano Grudzień 6, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2004 Kabel jest na 100000% ok, sam go robiłem i wielokrotnie sprawdzałem. Na windzie karte sieciową mam zintegrowaną, nową i dobrze działa (w końcu jakoś tutaj pisze). Jakieś inne pomysły?? btw: do eth1 mam wpisane DEVICE=eth1 TYPE=Ethernet IPADDR=192.169.1.1 NETMASK=255.255.255.0 NETWORK=192.169.1.0 BROADCAST=192.169.1.255 Tak mi się wydaje że w tej konfiguracji dhcpd brakuje czegoś co by zawierało eth1 :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Grudzień 6, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2004 sprawdz czy windows pobiera adres dhcpd: more /var/lib/dhcp/dhcpd.leases Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darioze Napisano Grudzień 6, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2004 Nie pobiera. Wydaje mi się że nie pobiera bo eth1 nie daje takiej możliwości :/. Czy może to mieć jakiś związek z tym że nic nie ustawiłem w /etc/sysconfig/dhcpd i /etc/sysconfig/dhcrelay ? Czy w iptables mam dać żeby przepuszczał eth1 (cały traffic) i odblokowałem porty 67 i 68. Może problemem jest to że sieć w której jestem przydziela adres przez dhcp, ja uruchamiam je jako stałe (troche oszukuje). Brama ich sieci to 192.168.1.1 mój adres IP 192.168.1.9. Jakieś rady bo może to jest problemem że źle ustawiłem brame albo coś? Może źle mam skonfigurowane iptables? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi