madmak Napisano Grudzień 3, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2004 probuje z mojego mocnego kompa zrobic serwer dla X terminala - slabego kompa. Walcze z tym juz dlugo i nic mi nie wychodzi. Moze ktos z was przerabial ten temat na fedorce? slaby komp ma flopika, sieciowke, grafike, mysz i kalwiature. Chce, zeby sie bootowal z flopika i przez nfs montowal sobie system plikow z kompa serwera i pojawial sie ekran logowania XDM. mam nadzieje, ze to dobry dzial na ta sprawe. madmak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soruk Napisano Grudzień 3, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2004 Czesc, We lutym robilem projekt na studiach na temat wykorzystania starych maszyn jako klientow X Terminal. Sa dwa rozne spsoby: 1. Klient X terminal nie ma dystku tylko karte sieciowa pozwalajaco bootowac z sieci. Wszystkie aplikacje pochodza z serwera terminalow X. Z mojego doswiadczenia, kart firmy 3com pozwalaja bootowac z sieci. Jako serwera terminali uzywalem dystrybucje bazujaca na fedorze http://k12ltsp.org/contents.html Bardzo dobrze dzialalo. 2. Na starej maszynie mozna zainstalowac (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Ja uzywalem Debian 3.0 (wlasciwie dla architektury sprac, bo to byly stare maszyny Suna) Potrzeba okolo 1GB, wybiera sie minimum przy instalacji i trzeba pamietac o zainstalowaniu X Window. Pozniej troche skrytptow sie porobilo i dziala (skrypty jakby co moge podeslac). Moglem sie laczyc z serwerami terminali X dzialajacych pod Linuxem lub Solarisem (Sun Ray). Raport z projektu po francusku, wiec nie wiem czy bylby przydatny dla nie znajacego francuski. Pozdrozwienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madmak Napisano Grudzień 3, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 3, 2004 dzieki, musze zrobic wersje 2. moja kara sieciowa nie moze bootowac, a z dydkietka sobie nie poradzilem. w sumie to byla sztuka dla sztuki z tym bootowaniem z dyskietki. chodzi o to, ze jak sie nie ma bootowalnej sieciowki, to mozna to zrobic za pomoca bootowalnej dyskietki. na dyskietce jest kernel, ktory podczepia sobie system plikow nfs z serwera i uwaza go za swoj root file system. system plikow udostepnionych to po prostu wyeksportowany katalog na serwerze, ktory zwiera typowe drzewo systemowe (_linuxa_ → Linuksa) ORT. dzieki za odpowiedz, madmak ------------------4.12.2004-------------------- Pytanie dodatkowe za 3 pkt. jak wylaczac X terminal, gdy startuje z hdd?? Taki komputer musi byc wylaczany chociazby komenda "poweroff" bo sie beda bledy na dysku robic, a przeciez uzytkownik X terminala nie ma kontaktu z maszyna lakalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
butcher Napisano Grudzień 6, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2004 Zaciekawil mnie wasz pomysl i chcialbym go zrealizowac....Na poczatek mam pytanko jak mozna rozpoznac, ze karta sieciowa pozwala bootowac z sieci?Sa to jakies specjalne oznaczenia?? Domyslam sie, ze nie jest to WAN(ta usluga ma za zadanie tylko uruchamiac zdalnie jakiegoc kompa)?? Aha, czy obydwa kompy musza miec karty bootujace?Czy moze tylko ten kliencki?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi