Skocz do zawartości

Aktualizacja Biosu Pod Linuksem

czaks

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jest jakiś bezpieczny sposób aktualizacji biosu pod systemem Linux? Przejrzałem już chyba większośc poradników w google z syslinux itp. Niestety pod mój laptop jest tylko nowy bios w postaci pojedynczego pliku exe pod Windows 7, 8. Nie ma wersji spakowanej zip jaka jest potrzebna jak w poradnikach instalacji biosu pod Linuksem. Czy da rade zainstalować nowszą wersje biosu w Linuksie?

Możesz napiać jaki konkretnie masz laptop (firma, model, etc)?

Jeżeli producent nie dał nic pod DOSa i nie oferuje aktualzatora dla Linuksa, to będzie cieżko. Choć zdaża się (przykład starego laptopa mojej żony), że stara wersja programu do flashowania była pod DOSa, a nową dawali już tylko na WIndowsa. Jeden telefon do Acera i podali mi jak mam to zrobić :)

Podrawiam

Możesz napiać jaki konkretnie masz laptop (firma, model, etc)?

Jeżeli producent nie dał nic pod DOSa i nie oferuje aktualzatora dla Linuksa, to będzie cieżko. Choć zdaża się (przykład starego laptopa mojej żony), że stara wersja programu do flashowania była pod DOSa, a nową dawali już tylko na WIndowsa. Jeden telefon do Acera i podali mi jak mam to zrobić :)

Podrawiam

​Znalazłem niby dwa sposoby ale to trochę ryzykowne wyskakują błedy przy tworzeniu iso. Ok udało się wgrać tym drugim sposobem z odpowiednimi parametrami.

​  http://popey.com/blog/2006/09/25/Installing_HP_BIOS_Updates_under_Linux/

HP

Go to http://welcome.hp.com/country/us/en/support.html and find your product. The BIOS can be downloaded as an exe file, such as sp40578.exe.

Install the package 'cabextract'

Type 'cabextract <filename> --filter ISO/rom.iso' and you'll get a directory 'ISO' with a file rom.iso

Burn the iso to a CD.
Reboot the pc from this CD and follow instructions. Backing up the BIOS did not work for me.

These instructions worked on a laptop, but it might be different for some other models. Then just cabextract all files to find your iso to burn.