bialcus Napisano Październik 22, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2013 Witam, Staram się zainstalować Fedorę 19 obok windowsa 8. Wyłączyłem Secure Boot, włączona opcja "CSM and UEFI OS". Uruchamiam liveUSB. Partycje: / /home swap biosboot(2MB) Uruchamia się normalnie. Pod koniec instalacji wywala błąd anaconda...Kilkaset linijek błędów... Co gorsza teraz nie mam nawet windowsa 8. Nie znajduje bootloadera windowsa. Jak to wszystko poukładać? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Październik 22, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2013 Odpalasz Z plyty windowsa 8 Wciszkasz kombinacje klawiszy Shift+F10 aby uzsykac dostep do consoli Wklepujesz bootrec /fixmbr i moze zadziala ------------- Odpalasz plytke wybierasz opcje napraw komputer ,opcje zaawansowane , linia komend i wklepujesz bootrec /fixmbr Gdzies na stronce to wyczytalem na szybkiego nie wiem czy ci pomoze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialcus Napisano Październik 22, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2013 Wypluło operacja zakończona powodzeniem, ale niestety żadnych rezultatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Październik 23, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2013 No to wpisz te komendy po koleji i zobaczymy teraz - jak nie pojdzie daj znac bedziemy dalej myslec bootrec /scanosbootrec /rebuildbcdbootrec /fixmbrbootrec /fixboot W windowsie 8 jest chyba jakas partycja rozruchowa wielkosci 100 mb nie wiem dokladnie i wazne jest aby ona byla aktywna - boje się że grub ją z deaktywowal i trzeba by bylo jakis program do partycji na plytce zeby ja aktywowac ponownie. Generalnie zeby miec bezproblemowe dzialanie 2 systemow naraz linuxa i win8 - to gruba raczej instalowac,ustawiac na boot rekordze partycji zamiast w MBR a pozniej manualnie tylko dopisac wpis w menu botowania windowsa 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialcus Napisano Październik 23, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2013 bootrec /fixboot zwraca 'Element not found.'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Październik 23, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2013 Polec w tej kolejnosci bootrec /scanosbootrec /rebuildbcdbootrec /fixmbrbootrec /fixboot jezli to nic nie dalo to nie masz aktywnej partycji i zrobimy cos aby ja aktywowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialcus Napisano Październik 23, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2013 parted /dev/sda disk_set pmbr_boot off i ruszyło bez problemu oczywiście z liveusb linuxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi