Jump to content

Startowanie Z Vm Z Poziomu Grub Hosta

Sedziwoj
 Share

Recommended Posts

Witam,

Na wstępie zaznaczę że jestem tylko użytkownikiem trybu graficznego RHEL bez zaawansowaniej wiedzy, proszę więc o wyrozumiałość.

Jak w temacie: czy jest możliwe wystartowanie VM i automaatyczne przejscie do niej z poziomu Boot Menu hosta?

wyobrażam sobie taki scenariusz:

1) na liscie wyboru GRUB wybieram pozycję "Windows VM"

2) RHEL startuje w trybie niezbędnego minimum, niejako niewidoczny - tylko KVM i to co niezbędne

3) Automatycznie startuje wspomniany "WIndows VM" i uruchamia jego konsola w KVM.

Czy taki scenariusz jest (_wogóle_ → w ogóle) ORT możliwy do zrealizowania? A może istnieje taka funkcja/konfiguracja tylko ja nie wiem jak ją skonfigurować?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Witaj,

ponieważ mówisz o RHELu, gdzie dostępne są jeszcze runlevele, to mógłbyś skonfigurować sobie jeden z runleveli właśnie w ten sposób. Nie podaję szczegółów bo jest w tym trochę roboty ;)

Mam pewne wyobrażenie jak to zrobić, ale jak napisał Artur to trochę roboty, a końcowy efekt może być niezadowalający. Skoro chcesz zejść z tym rozwiązaniem do poziomu GRUB-a, to rozsądniej będzie:

- po prostu startować VM-kę z poziomu menedżera (np. virt-manager) w środowisku graficznym RHEL-a

- zainstalować Windows na odrębnej partycji i uruchamiać go jako pełnoprawny system

- wariant mieszany powyższych, czyli z tej samem partycji startować Windows jako VM bądź pełnoprawny system. Wad tego rozwiązania raczej jest więcej niż zalet, ale się da ;)