Skocz do zawartości

[Solved] 3 Monitory 2 Karty Graficzne

Szupien

Rekomendowane odpowiedzi

WItam.

Fedore (64 bit) zainstalowałem dziś i mam problem z obsługą 3 monitorów.

Mój sprzęt:

GTX470

GT630

Na sterownikach x'owych działają wszystkie monitory jednak system się zacina.

Po instalacji sterowników nvidi(331.20) monitor podłączony pod gt630 przestał działać, gdy chciałem go aktywować przez NVIDIA X Server Settings

(wszystkie monitory jako oddzielne obszary robocze X screen 0,1,2 z właczoną Xineramą ) po zapisaniu xorg.conf środowisko graficzne się nie uruchamiało i trzeba było przywracać xorg.conf przez konsole.

Z problemem zmagam się od dłuższego czasu, na Ubuntu 13.10 problem był taki sam, na Ubuntu 12.04 udało się odpalić 3 monitory na sterownikach nvidi, jednak system ubuntu mi nie pasuje.

Edit0:

Zapomniałem napisać że gdy zmienie środowisko graficzne na np mate desktop to nadal  nie działa W ubuntu działało, a tutaj crashuje się ekran logowania.

Edit1:

Udało mi się uruchomić trzeci monitor, jest czarny pulpit, mogę na niego wjechać kursorem który zamienia się w krzyżyk, nie mogę przenosić tam okien.

ROZWIAZANIE:

1. Instalujemy Fedora Mate (wersje z tym srodowiskiem) instalacja mate na gnome nie zadziala. LInk: http://fedoraproject.org/pl/get-fedora#desktops

2. Instalujemy sterowniki do karty graficznej (moze wyskoczyc blad, wtedy instalujemy sterowniki akmode)

3. Ustawiamy wszystko jak chcemy

4. Instalujemy Gnome

Innego rozwiazania nie udalo mi sie znalezc.