Skocz do zawartości

Trudny Problem Z Network Manager

markon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam taki dość nietypowy problem.

Mam modem USB, pracuje w trybie RAS. Dobrze się łączy (do LTE - choć sam jest przekonany, że UMTS, ale prędkość jest LTE - "owa").

(dla przykładu Manjaro potrafił się zorientować do czego się podpiął, zaś Fedora już nie - o zgrozo! )

Ale problem  polega na czymś innym, otóż:

Gdy wyłączę komputer. Potem go włączę :)

Ale NM nie widzi modemu - uruchom ponownie - i teraz widzi.

Tzn, zawsze muszę go uruchamiać ponownie, żeby łaskawie NM załapał że podpięty jest modem. Co się dzieje ? Jest jakaś komenda, która zresetuje NM ?

Jaki masz modem? Ja mam Plusowego Huaweia E3276 , ma on tylko jeden port serwisowy

[root@localhost ~]# ls /dev/ttyUSB*

/dev/ttyUSB0

i w Fedorze 20 64bit NM nie rozpoznaje go, z internetem łączę się konsolowo. W Fedorze 18 zainstalowałem HUAWEI Data Cards Linux Driver Version: 4.19.19.00

http://consumer.huawei.com/en/support/downloads/detail/index.htm?id=13971

i tu również łączyłem się z netem poprzez konsolę a w aplecie Sieci były powiadomienia o połączeniu bądź rozłączeniu, samego połączenia nie można było ustawić. W Fedorze 20, w której moduł cdc_ncm już rozpoznaje tego Huaweia i nie ma potrzeby instalowania innych driverów, brak jest jakichkolwiek powiadomień.

Przełączanie trybów łączenia z netem dla LTE, 3G lub 2G wykonuję w konsoli, gdy połączenie jest nieaktywne, to przykład wymuszenia tylko LTE

echo -e "AT^SYSCFGEX=\"03\",3FFFFFFF,1,2,7FFFFFFFFFFFFFFF,,\r" > /dev/ttyUSB0