Sofcik Napisano Maj 7, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2014 Cześć Ćwiczę sobie właśnie tematy związane z IdM i natrafiłem na bardzo dziwny "problem". O ile serwer instaluje się w miarę bezproblemowo to z klientem mam kłopot. "Interaktywny instalator" wyrzuca mi taki trace: [root@ipa-client ~]# ipa-client-install --mkhomedir Traceback (most recent call last): File "/usr/sbin/ipa-client-install", line 2377, in <module> sys.exit(main()) File "/usr/sbin/ipa-client-install", line 2363, in main rval = install(options, env, fstore, statestore) File "/usr/sbin/ipa-client-install", line 1724, in install ret = ds.search(domain=options.domain, servers=options.server, hostname=hostname, ca_cert_path=get_cert_path(options.ca_cert_file)) File "/usr/lib/python2.6/site-packages/ipaclient/ipadiscovery.py", line 242, in search ldapret = self.ipacheckldap(server, self.realm, ca_cert_path=ca_cert_path) File "/usr/lib/python2.6/site-packages/ipaclient/ipadiscovery.py", line 339, in ipacheckldap basedn = get_ipa_basedn(lh) File "/usr/lib/python2.6/site-packages/ipapython/ipautil.py", line 817, in get_ipa_basedn contexts = entries[0][1]['namingcontexts'] KeyError: 'namingcontexts' Natomiast z linii poleceń z podanymi parametrami wszystko instaluje się bezproblemowo. Kłopot pojawia się jedynie po zainstalowaniu klienta. Kiedy chcę wszystko zweryfikować i sprawdzić działanie mam coś takiego: [root@ipa-client ~]# id uid=0(root) gid=0(root) groups=0(root),1(bin),2(daemon),3(sys),4(adm),6(disk),10(wheel) context=unconfined_u:unconfined_r:unconfined_t:s0-s0:c0.c1023 [root@ipa-client ~]# getent passwd admin [root@ipa-client ~]# getent passwd admin [root@ipa-client ~]# kinit admin Password for [email protected]: [root@ipa-client ~]# getent passwd admin [root@ipa-client ~]# id uid=0(root) gid=0(root) groups=0(root),1(bin),2(daemon),3(sys),4(adm),6(disk),10(wheel) context=unconfined_u:unconfined_r:unconfined_t:s0-s0:c0.c1023 [root@ipa-client ~]# getent passwd admin [root@ipa-client ~]# Odczekałem pewien czas (być może coś się jeszcze musiało przemielić w bazie IPA-Server) ale bez efektów. Po odinstalowaniu klienta, restarcie maszyny i reinstalacji klienta wszystko działa jak powinno. [root@ipa-client ~]# id uid=0(root) gid=0(root) groups=0(root),1(bin),2(daemon),3(sys),4(adm),6(disk),10(wheel) context=unconfined_u:unconfined_r:unconfined_t:s0-s0:c0.c1023 [root@ipa-client ~]# getent passwd admin admin:*:508400000:508400000:Administrator:/home/admin:/bin/bash [root@ipa-client ~]# id admin uid=508400000(admin) gid=508400000(admins) groups=508400000(admins) [root@ipa-client ~]# getent group admin [root@ipa-client ~]# getent group admins admins:*:508400000:admin I teraz pytania dwa: 1. Skąd się bierze ten pythonowy trace - czy to jakiś bug (szukałem w google i na RHN) czy też trzeba jeszcze jakieś opcje dodać do linii poleceń? 2. Dlaczego po pierwszej instalacji nie działa poprawnie ipa-client a po reinstalacji wszystko śmiga? -- Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Maj 7, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2014 A to jest tak, że musisz mu podać w parametrach adres serwera?. Tutaj masz poradnik jak skonfigurować https://access.redhat.com/site/documentation/en-US/Red_Hat_Enterprise_Linux/6/html/Identity_Management_Guide/Installing_the_IPA_Client_on_Linux.html. Zwróć uwagę na czwarty i piąty punkt, gdzie podajesz domenę oraz pełna nazwę serwera. Jeżeli nie masz skonfigurowanego DNS musisz dodać na sztywno nazwę do pliku /etc/hosts. Po za tym dla pewności sprawdź tcpdump-em czy na serwerze dochodzą pakiety od klienta. Jeżeli nie, to będziesz wiedział gdzie szukać. Co do problemu z przeładowaniem dodaj nowego użyszkodnika, sprawdź gentent-em czy go widzi, a jak nie to czytaj logi - powiedzą na pewno co się dzieje. Możesz także spróbować przeładować demona nslcd oraz sssd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sofcik Napisano Maj 8, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2014 A to jest tak, że musisz mu podać w parametrach adres serwera?. Tutaj masz poradnik jak skonfigurować https://access.redhat.com/site/documentation/en-US/Red_Hat_Enterprise_Linux/6/html/Identity_Management_Guide/Installing_the_IPA_Client_on_Linux.html. Zwróć uwagę na czwarty i piąty punkt, gdzie podajesz domenę oraz pełna nazwę serwera. Jeżeli nie masz skonfigurowanego DNS musisz dodać na sztywno nazwę do pliku /etc/hosts. Po za tym dla pewności sprawdź tcpdump-em czy na serwerze dochodzą pakiety od klienta. Jeżeli nie, to będziesz wiedział gdzie szukać. Co do problemu z przeładowaniem dodaj nowego użyszkodnika, sprawdź gentent-em czy go widzi, a jak nie to czytaj logi - powiedzą na pewno co się dzieje. Możesz także spróbować przeładować demona nslcd oraz sssd. Właśnie o to chodzi, że instalacja "interaktywna" nie wymaga podawania niczego poza ewentualnymi parametrami typu "mkhomedir". Wszystkie pozostałe rzeczy wg dokumentacji powinno się podawać podczas instalacji. Co ciekawe przeładowanie nscd, sssd i sshd nie zmienia sytuacji. Jeśli chodzi o ruch do serwera (od klienta) to zmiana iptables pomiędzy pierwszą instalacją a drugą nie zachodzi - zatem to nie problem ruchu sieciowego. Bez sensu byłoby gdyby instalator za pierwszym razem "obraził" się na firewalla a za drugim już "był z nim ok". Poza tym ruchu wychodzącego w środowisku testowym w żaden sposób nie ograniczam. Nowych użytkowników dodaję na serwerze i getent nie zwraca nic tak samo jak w przypadku użytkownika "admin". Jakoś będę musiał z tym żyć Ważne, że instalacja przebiega DUŻO szybciej niż ipa-serwera -- Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Maj 8, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2014 Właśnie o to chodzi, że instalacja "interaktywna" nie wymaga podawania niczego poza ewentualnymi parametrami typu "mkhomedir". Wszystkie pozostałe rzeczy wg dokumentacji powinno się podawać podczas instalacji. Co ciekawe przeładowanie nscd, sssd i sshd nie zmienia sytuacji. Jeśli chodzi o ruch do serwera (od klienta) to zmiana iptables pomiędzy pierwszą instalacją a drugą nie zachodzi - zatem to nie problem ruchu sieciowego. Bez sensu byłoby gdyby instalator za pierwszym razem "obraził" się na firewalla a za drugim już "był z nim ok". Poza tym ruchu wychodzącego w środowisku testowym w żaden sposób nie ograniczam. Nowych użytkowników dodaję na serwerze i getent nie zwraca nic tak samo jak w przypadku użytkownika "admin". Jakoś będę musiał z tym żyć Ważne, że instalacja przebiega DUŻO szybciej niż ipa-serwera -- Piotrek Nie chodzi o to czy ograniczasz ruch, tylko czy klient wie gdzie jest serwer. Z tym niewidzeniem nowego użytkownika to trochę dziwe, ale jak mówiłem logi mogą powiedzieć ci wiecej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sofcik Napisano Maj 8, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2014 Nie chodzi o to czy ograniczasz ruch, tylko czy klient wie gdzie jest serwer. Z tym niewidzeniem nowego użytkownika to trochę dziwe, ale jak mówiłem logi mogą powiedzieć ci wiecej. W logach nie ma nic ciekawego - nawet nie ma informacji czy operacja się udała mimo debugów ustawionych np na 6 dla sssd. Kerberos też milczy, secure jest "czyste". A klient na pewno wie gdzie jest serwer - sprawdziłem wszystko: DNS, hosts, ustawienia sieci, rozwiązywanie nazw itp.i działa poprawnie. I tak jak pisałem - za drugim podejściem do instalacji wszystko nagle ożywa. -- Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi