Skocz do zawartości

Karta Graficzna

lukbn

Rekomendowane odpowiedzi

Sterowniki masz już w systemie - to układ Intela, a Intel ma tylko sterowniki otwarte, więc nie trzeba instalować ich dodatkowo :-) Paczka xorg-x11-drv-intel. Niemniej, jeśli chcesz być na topie z najnowszymi sterownikami do grafiki, nawet szybciej, niż trafią one do repo, to Intel ma graficzne GUI, które sprawdza wersję sterownika i jeśli jest nowsza, pobiera je oraz instaluje. Niemniej prędzej czy później te sterowniki i tak trafiają do oficjalnego repo Fedory, dzięki programowi Intela masz je po prostu szybciej i tylko tyle.

Sumując - wszystko już masz w komplecie i nic instalować nie musisz :-) Co najwyżej aktualizuj system, abyś był na bieżąco ;-)

Program znajduje się tutaj (Intel® Graphics Installer 1.0.4 for Linux): https://01.org/linuxgraphics/downloads

Czyli wszystko gra ;-) Jest to APU - układ zintegrowany z procesorem. Dodatkowo możesz użyć polecenia lspci | grep VGA, który powinien zrócić wykrytą kartę, w moim przypadku to:

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)

Możesz też użyć programu lshw (jest w repozytorium) i użyć w konsoli polecenia lshw -C display, w moim przypadku rezultaty są następujące:

*-display               
       description: VGA compatible controller
       product: 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller
       vendor: Intel Corporation
       physical id: 2
       bus info: pci@0000:00:02.0
       version: 09
       width: 64 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: vga_controller bus_master cap_list rom
       configuration: driver=i915 latency=0
       resources: irq:41 memory:d0000000-d03fffff memory:c0000000-cfffffff ioport:3000(size=64)

Możesz też po prostu uruchomić jakąś grę ;-) To Linux, tutaj takie rzeczy, szczególnie Intel, działają z pudełka ;-) A to też dlatego, że Intel jest przyjazny Linuksowi.

EDIT:

A jeszcze inna metoda, to wklepanie do konsoli

$ glxinfo | grep rendering

Powinno zwrócić direct rendering: Yes, czyli masz akcelerację 3D.

Po prostu w przypadku Intela jest komfort użytkowania, bo nie mają zamkniętych sterowników, wyłącznie otwarte, więc jest się na bieżąco bez obaw, że po aktualizacji np. kernela wywalą się X'y, bo producent nie nadążył ze sterownikiem :-) Miałem 2 komputery z kartami ATi i to było piekiełko, od dwóch lat mam laptopa z Intelem, wreszcie odetchnąłem z ulgą i wiem, że następny sprzęt też będzie z APU Intelowym.

po poleceniu lspci | grep VGA wyszło:

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)

a po lspci | grep rendering:

direct rendering: Yes

Czyli wszystko w porządku z moją kartą graficzną?