lukbn Napisano Maj 9, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2014 Mam laptopa lenovo G580 z procesorem i3 i wbudowaną w nim kartą graficzną intel hd4000. Skąd mogę pobrać sterowniki do tej karty graficznej? I jak to zainstalować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Maj 9, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2014 Sterowniki masz już w systemie - to układ Intela, a Intel ma tylko sterowniki otwarte, więc nie trzeba instalować ich dodatkowo :-) Paczka xorg-x11-drv-intel. Niemniej, jeśli chcesz być na topie z najnowszymi sterownikami do grafiki, nawet szybciej, niż trafią one do repo, to Intel ma graficzne GUI, które sprawdza wersję sterownika i jeśli jest nowsza, pobiera je oraz instaluje. Niemniej prędzej czy później te sterowniki i tak trafiają do oficjalnego repo Fedory, dzięki programowi Intela masz je po prostu szybciej i tylko tyle. Sumując - wszystko już masz w komplecie i nic instalować nie musisz :-) Co najwyżej aktualizuj system, abyś był na bieżąco ;-) Program znajduje się tutaj (Intel® Graphics Installer 1.0.4 for Linux): https://01.org/linuxgraphics/downloads Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukbn Napisano Maj 9, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2014 a jak sprawdzić czy wszystko dobrze działa? Gdy wchodzę w informacje o systemie to pisze: Grafika: Intel® Sandybridge Mobile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Maj 9, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2014 Czyli wszystko gra ;-) Jest to APU - układ zintegrowany z procesorem. Dodatkowo możesz użyć polecenia lspci | grep VGA, który powinien zrócić wykrytą kartę, w moim przypadku to: 00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09) Możesz też użyć programu lshw (jest w repozytorium) i użyć w konsoli polecenia lshw -C display, w moim przypadku rezultaty są następujące: *-display description: VGA compatible controller product: 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller vendor: Intel Corporation physical id: 2 bus info: pci@0000:00:02.0 version: 09 width: 64 bits clock: 33MHz capabilities: vga_controller bus_master cap_list rom configuration: driver=i915 latency=0 resources: irq:41 memory:d0000000-d03fffff memory:c0000000-cfffffff ioport:3000(size=64) Możesz też po prostu uruchomić jakąś grę ;-) To Linux, tutaj takie rzeczy, szczególnie Intel, działają z pudełka ;-) A to też dlatego, że Intel jest przyjazny Linuksowi. EDIT: A jeszcze inna metoda, to wklepanie do konsoli $ glxinfo | grep rendering Powinno zwrócić direct rendering: Yes, czyli masz akcelerację 3D. Po prostu w przypadku Intela jest komfort użytkowania, bo nie mają zamkniętych sterowników, wyłącznie otwarte, więc jest się na bieżąco bez obaw, że po aktualizacji np. kernela wywalą się X'y, bo producent nie nadążył ze sterownikiem :-) Miałem 2 komputery z kartami ATi i to było piekiełko, od dwóch lat mam laptopa z Intelem, wreszcie odetchnąłem z ulgą i wiem, że następny sprzęt też będzie z APU Intelowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukbn Napisano Maj 10, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2014 po poleceniu lspci | grep VGA wyszło: 00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09) a po lspci | grep rendering: direct rendering: Yes Czyli wszystko w porządku z moją kartą graficzną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Maj 10, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2014 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi