tele Napisano Maj 15, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2014 Przy założeniu że mam włączone secure boot, to do zainstalowania fedory potrzebuje dysku " w formacie" GPT , czy wystarczy z dos czyli z MBR ? Edit: Zakładam ze musi http://archlinux.pl/forum/topic/1113/lofi/?page=2 Edit. Mam drugie pytanie zwiazane z tym tematem... Partycję EFI trzeba stworzyć samemu czy jest tworzona przy dormatowaniu dysku na GPT? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemal Napisano Maj 15, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2014 System możesz uruchomić w trybie EFI niezależnie od formatu tablicy partycji (GPT, czy MBR). SecureBoot również powinien działać na obydwu formatach ale tego nie jestem na 100% pewien. Partycję EFI musisz stworzyć samodzielnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tele Napisano Maj 16, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2014 Mam do tego MBR wątpliwości ... z tego linka co dałeś pisze ... UEFI firmwares do not execute the code in the Master Boot Record (MBR), except when booting in legacy BIOS mode through the Compatibility Support Module (CSM).[1] ... Ale MBR mam i to mogę przetestować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemal Napisano Maj 16, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2014 Powyższy cytat dotyczy wykonywania kodu bootloadera z MBR a nie tego czy firmware UEFI potrafi odczytać jego strukturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tele Napisano Maj 19, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2014 Chciałem na próbę włączyć secure boot i zobaczyć czy mi się zainstaluje fedora, więc włączyłem "Windows 8 feature" w UEFI (płyta MSI) i pokazała się opcja secure boot którą włączyłem. Zresetowałem komputer i pokazuje od razu ... System BIOS detected a non-Windows 8 Logo graphic card. There is no GOP (Graphic Output Protocol) support detected in this card. "Windows 8 feature" settings in BIOS will be changed to " Disabled". Jestem trochę zdezorientowany... Wygląda na to że komputer (_wogóle_ → w ogóle) ORT się nie uruchomi dopóki nie będę miał karty graficznej obsługującej GOP. No jeszcze mogę przypuszczać że musze zaktualizować UEFI/Bios ale narazie wole nie ruszać by się nic nie popsuło. Edit: Przetestowałem obie karty, zewnętrzną Nvidie i wewnętrzną Intel, efekt jest identyczny. ( taka mała ciekawostka... fedora - ta zainstalowana wczesniej mi wystartowała nawet jak ustawiłem flage "boot" na nową partycję podstawową fat ) To na tyle moich testów .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi