pior Napisano Grudzień 5, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2004 czesc, kilka godzin temu zainstalowalem fc3. i tera zprobuje zainstalowac jave. zastosowalem sie do instrukcji ktore tutaj podajecie...ale niezbyt to dziala. sciagnalem ze strny sun´a j2re1.4.2_06 i umiescilem(tzn. zainstalowalem) w katalogu /usr/java/j2re1.4.2_06. Nastepnie stworzylem w etc/profile.d/ plik java.sh zgodnie z zaleceniami..stworzylem link (z ta roznica ze uzywam firefox) ln -sf /usr/java/j2re1.4.2_06/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so usr/lib/firefox-0.10.1/plugins/libjavaplugin_oji.so . Niestety to nie przynioslo efektu.. tzn. nadal nie widze javy w przegladarce...(jest wlaczona). Co moze byc tego przyczyna? pozdrawiam i czekam z niecierpliwoscia na podpowiedzi, pior ps: jeszcze dodatkowe pytanie.. jak zrobic zeby w gnome okna minimalizowane ladowaly na pasku a nie znikaly gdzies poza ekran..? (moge je zobaczyc tylko wciskajac alt + tab ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roback Napisano Grudzień 5, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2004 Java Ci dziala? Spróbuj odpalić jakąś aplikację w normalnym trybie. Gdzie stworzyłeś ten link symboliczny? Powinieneś to wykonać z katalogu plugins firefoksa U mnie po wykonaniu ll mam takie coś: lrwxrwxrwx 1 root root 59 lis 25 18:55 /usr/local/firefox/plugins/libjavaplugin_oji.so -> /usr/java/jdk1.5.0/jre/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pior Napisano Grudzień 5, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2004 hm..a co to znaczy odpalic w normalnym trybie? java w przegladrce mi nie dziala..a po zrobieniu linka mam cos takiego: (w katalogu firefoxa: /usr/lib/firefox-0.10.1/plugins ) lrwxrwxrwx 1 root root 67 Dec 5 17:53 libjavaplugin_oji.so -> /usr/java/j2re1.4.2_06/plugin/i386/nd610-gcc32/libjavaplugin_oji.so .. wiec nie wiem.. troche sie rozni od tego co napisales...ale ostatecznie linkuje sie do libjavaplugin_oji.so ..tak sadze:/ wiec chyba dobrze jest..czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolly444 Napisano Grudzień 5, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2004 .. wiec nie wiem.. troche sie rozni od tego co napisales...ale ostatecznie linkuje sie do libjavaplugin_oji.so ..tak sadze:/ wiec chyba dobrze jest..czy nie? zrób to za pomocą techiki przeciągnij i upuść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roback Napisano Grudzień 6, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2004 Wygląda dobrze. Różnica jest tylko taka, że Ty masz samo jre (java runtime enviroment) w wersji 1.4.2, a ja jdk (java development kit) w wersji 1.5. Ostatecznie różnicy nie ma. Tyb normalny - miałem na myśli uruchomienie "javy'" jako aplikacji na Twoim komputerze. W podkatalogu bin w katalogu z javą znajdują się pliki wykonywalne. Uruchom ./java Powinna Ci się pojawić pomoc do obsługi tego pliku. Mogę Ci podesłać skompilowanego jakiegoś "hello world'a", ew. sam poszukaj jakiegoś programu w javie w internecie. Ściągnij i sprawdź czy działa z konsoli. Masz poprawnie poustawiane prawa dostępu do (pod)katalogów javy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xixek Napisano Grudzień 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2004 cześć a co zorbić, jeśli na FC3 zainstalowałem yum'em jave (jre i mozilla-java) i w efekcie po wejściu na stronkę z javą (www.anfyteam.com) zamyka mi przeglądarkę. Nie ma różnicy czy mozilla czy firefox. Efekt ten sam. kilka minut później: ok. już sobie poradziłem. jakby ktoś miał taki sam problem to trzeba ściągnąć ze stronki sun'a jre albo jdk 1.5 i robić talej tak jak jest napisane tutaj pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi