Skocz do zawartości

Java

pior

Rekomendowane odpowiedzi

czesc,

kilka godzin temu zainstalowalem fc3. i tera zprobuje zainstalowac jave. zastosowalem sie do instrukcji ktore tutaj podajecie...ale niezbyt to dziala. sciagnalem ze strny sun´a j2re1.4.2_06 i umiescilem(tzn. zainstalowalem) w katalogu /usr/java/j2re1.4.2_06. Nastepnie stworzylem w etc/profile.d/ plik java.sh zgodnie z zaleceniami..stworzylem link (z ta roznica ze uzywam firefox) ln -sf /usr/java/j2re1.4.2_06/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so usr/lib/firefox-0.10.1/plugins/libjavaplugin_oji.so .

Niestety to nie przynioslo efektu.. tzn. nadal nie widze javy w przegladarce...(jest wlaczona). Co moze byc tego przyczyna?

pozdrawiam i czekam z niecierpliwoscia na podpowiedzi,

pior

ps: jeszcze dodatkowe pytanie.. jak zrobic zeby w gnome okna minimalizowane ladowaly na pasku a nie znikaly gdzies poza ekran..? (moge je zobaczyc tylko wciskajac alt + tab )

Java Ci dziala?

Spróbuj odpalić jakąś aplikację w normalnym trybie.

Gdzie stworzyłeś ten link symboliczny? Powinieneś to wykonać z katalogu plugins firefoksa

U mnie po wykonaniu ll mam takie coś:

lrwxrwxrwx  1 root root    59 lis 25 18:55  /usr/local/firefox/plugins/libjavaplugin_oji.so -> /usr/java/jdk1.5.0/jre/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so

hm..a co to znaczy odpalic w normalnym trybie?

java w przegladrce mi nie dziala..a po zrobieniu linka mam cos takiego:

(w katalogu firefoxa: /usr/lib/firefox-0.10.1/plugins )

lrwxrwxrwx 1 root root 67 Dec 5 17:53 libjavaplugin_oji.so -> /usr/java/j2re1.4.2_06/plugin/i386/nd610-gcc32/libjavaplugin_oji.so

.. wiec nie wiem.. troche sie rozni od tego co napisales...ale ostatecznie

linkuje sie do libjavaplugin_oji.so ..tak sadze:/ wiec chyba dobrze jest..czy nie?

Wygląda dobrze.

Różnica jest tylko taka, że Ty masz samo jre (java runtime enviroment) w wersji 1.4.2, a ja jdk (java development kit) w wersji 1.5. Ostatecznie różnicy nie ma.

Tyb normalny - miałem na myśli uruchomienie "javy'" jako aplikacji na Twoim komputerze.

W podkatalogu bin w katalogu z javą znajdują się pliki wykonywalne. Uruchom

./java

Powinna Ci się pojawić pomoc do obsługi tego pliku. Mogę Ci podesłać skompilowanego jakiegoś "hello world'a", ew. sam poszukaj jakiegoś programu w javie w internecie. Ściągnij i sprawdź czy działa z konsoli.

Masz poprawnie poustawiane prawa dostępu do (pod)katalogów javy?

• 3 weeks later...

cześć

a co zorbić, jeśli na FC3 zainstalowałem yum'em jave (jre i mozilla-java) i w efekcie po wejściu na stronkę z javą (www.anfyteam.com) zamyka mi przeglądarkę. Nie ma różnicy czy mozilla czy firefox. Efekt ten sam.

:blink:

kilka minut później:

ok. już sobie poradziłem. jakby ktoś miał taki sam problem to trzeba ściągnąć ze stronki sun'a jre albo jdk 1.5 i robić talej tak jak jest napisane tutaj

pozdrawiam! :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...