Skocz do zawartości

Fc3

milupo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Mam kilka pytan odnoscie ustawien w FC3. Chcialbym zrobic ogolnodostepe stanowisko internetowe ale tylko z przegladarka www. Chodzi mi o to jak zrobic zeby po starcie systemu ladowala sie przedladarka (np. mozilla) i zeby mozna bylo korzystac tylko z niej. Brak dostepu do paska zadan, niemozliwe przerzucanie pomiedzy konsolami brak mozliwosci zamkniecia okna przegladarki i inne.

Czlowiek podchodzi do takiego komputerka... ma przed soba monitor, klawiature i myszke i moze tylko ogladac jedna strone www jak zabezpieczyc taka fedore?

Z gory dzieki za jakakolwiek pomoc!

Na temat zabezpieczania przed wyłączeniem się mozilli/firefox'a powienieneś pytać raczej na forum mozilli, ale od razu powiem Ci, że nawet jeśli hipotetycznie jest taka możliwość, to da się to łatwo przeskoczyć - było ni było można je wywalić np. złośliwym javascriptem - zdarza mi się również wysyp firefoksa bez podania przyczyn.

Niemniej poza tym o czym wsponiał McGiwer:

* zainteresuj się XUL'em - pozwoli Ci to na wyłączenie niektórych opcji z firefoksa/mozilli - w tym opcji "Close"/"Zakończ" z menu

* wyłącz możliwość zmian w konfiguracji - IMO najłatwiej blokując prawa do zapisu w plikach konfiguracyjnych i katalogach - tylko nie zapomniaj dać prawo do odczytu

* możesz wyłączyć dekorację okien na poziomie manager'a, a jak pogrzebierz to może i zabronisz wyłączania aplikacji w ogóle - ale to nie najlepszy pomysł gdyby pojawiło się jakieś okienko informacyjne

* możesz nie odpalać przeglądarki tylko skrypt (o nazwie firefoxstarter) w takim guście:

#!/bin/bash
firefox; bash firefoxstarter

Wtedy co prawda będzie można zakmnąć firefoksa, jednak odpali się on ponownie.

Wielkie dzieki, caly czas zbieram na ten temat informacje...

A czy da sie cos takiego jak napisal toback zrobic dla mozilli ? tzn nawet jesli sie ja zamknie to sie otworzy ponownie?

Zwietny pomysl jest tez z dekoracja okien...

Odnosnie XUL'ema juz wlasnie troche czytalem i na forum mozilli i w googlach... nie jest to jednak takie proste jak by sie wydawac moglo... ale caly czas to rozgryzam... jesli ktos ma jeszcze jakies pomysly to jak najbardziej jestem zainteresowany...

Jeszcze raz wielkie dzieki. Pozdrawiam

P.S.

hehe teraz wlansie zauwazylem ze ten skrypt ptrzeciez po zamknieciu przegladarki wykonuje znowu sam siebie... sprytne <_<

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...