Bawetta Napisano Październik 13, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2014 Witam. Zainstalowałam F20, zaktualizowałam system, doinstalowałam kilka fajnych paczek, zaktualizowałam system, reboot, doinstalowałam kilka fajnych paczek (tu jeszcze ze trzy razy powtórzyć sekwencję) , wpisałam polecenie 'yum update' i po sprawdzeniu pakietów, po 'running transaction test' wywaliło następujący błąd: Transaction check error: file /usr/share/man/man1/vim.1.gz from install of vim-minimal-2:7.4.417-1.fc20.i686 conflicts with file from package vim-common-2:7.4.027-2.fc20.i686 Podsumowanie błędów ------------------- Nie potrafię tego ominąć. Doinstalowałam vim-common i vim-enchanced, ale nie pomogło. Dalej to samo. I nie chciało zreinstalować vim-common. :-( Próbowałam aktualizować poszczególnymi pakietami i grupami, ale to nie jest robota. Będę wdzięczna za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBNN Napisano Październik 13, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2014 Zaktualizuj sam pakiet vim-minimal na początek, potem spróbuj ponownie aktualizować resztę. Jeśli masz dodane jakieś dziwne repozytoria, ustaw priorytety aktualizacji: http://docs.fedoraproject.org/en-US/Fedora/15/html/Musicians_Guide/sect-Musicians_Guide-CCRMA_Repository_Priorities.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bawetta Napisano Październik 13, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2014 Nie pomogło: [root@Gosia ~]# yum update vim-minimal Wczytane wtyczki: langpacks Rozwiązywanie zależności --> Wykonywanie sprawdzania transakcji ---> Pakiet vim-minimal.i686 2:7.4.027-2.fc20 zostanie zaktualizowany ---> Pakiet vim-minimal.i686 2:7.4.417-1.fc20 zostanie zaktualizowany --> Ukończono rozwiązywanie zależności Rozwiązano zależności ============================================================================================================================== Package Architektura Wersja Repozytorium Rozmiar ============================================================================================================================== Aktualizowanie: vim-minimal i686 2:7.4.417-1.fc20 updates 406 k Podsumowanie transakcji ============================================================================================================================== Aktualizacja 1 Pakiet Całkowity rozmiar: 406 k Is this ok [y/d/N]: y Downloading packages: Running transaction check Running transaction test Transaction check error: file /usr/share/man/man1/vim.1.gz from install of vim-minimal-2:7.4.417-1.fc20.i686 conflicts with file from package vim-common-2:7.4.027-2.fc20.i686 Podsumowanie błędów ------------------- [root@Gosia ~]# Repozytoria mam raczej normalne, ale nie jestem pewna. :-) A możemogę po prostu usunąć vim-minimal przy obecności vim-common i vim-enchanced? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bawetta Napisano Październik 13, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2014 Aktualizacja: Wywaliłam Pakiet vim-minimal.i686 2:7.4.027-2.fc20 i poszło:-D Jakimś cudem niektóre pakiety mam podwójne i powoli je usuwam. Ale jest ich naprawdę dużo. :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi