Skocz do zawartości

Ekg

Sanczo

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzie zapisywane jest archiwum rozmów EKG?? chodzi mi o archiwum takie jak jest na widzie. Doczytałem sie w dokumentacji: "Ustala miejsce przechowywania plików dziennika (domyślnie ~/.gg/history). " Ale u mnie nie ma katalogu history sprawdzałem, jest tylko katalog z nazwą mojego konta gg a tam: config, queue, userlist. Możliwe że nie mam stworzonego odpowiedniego katalogu i całą historie szlak trafił?? jak sie z tym uporać?? prosze o pomoc.

opis do statusu np. away <opis>

status niwidoczny po urochomieniu odpal ekg --invisible jeśli dobrze pamiętam wszystko jest pod ekg --help

Jak przy zamknięciu "quit" zgodzisz sie żeby zapisał to przypisze ustawienia do twojego profilu.

Wszystkich (_urzytkownik_ → użytkownik) ORTów widać po wpisaniu "list" w oknie "win1", żeby byli wszyscy z prawej strony polecam lektóre doców w ekg/doc

Milej zabawy :)

spoko nawet się zainstalował .... ale nie wiem zupełnie jak to coś obsługiwać , jak kogos z listy wybrać i gadać , nie wiem jak po prawej żeby byli wszyscy i co najgorsze nie mam polskich znaków , a normalnie w konsoli (urxvt) mam polskie znaki ....

więc jak byś mógł to napisz mi takie naprawde podstawowe polecenia bo dokumentacja jest strasznie obszerna ... aha i co zrobic żebym miał polskie znaki w ekg ?

Polskie znaki pewnie masz ale kodowanie jest złe zmień je domyślnie na ISO-8859-2 dla kazdego programu:

edycja /etc/sysconfig/i18n

LANG="pl_PL"

SUPPORTED="pl_PL:pl"

SYSFONT="lat2a-16"

SYSFONTACM="latin2u"

Domyślnie ustawia latynosa i 16 ;)

komendy:

alt + n przechodzisz do okna rozmowy o numerze n

okno win/~ - debug

okno win/1 - konsola

rozmowa query <nazwa klienta> lub <numer gg>

liste kontaktów sciągasz : list --get-config

config ściąga ci dodatkowo ustawienia serwera

na ekranie win/1 wpisz "help" dostaniesz podstawowe opcje do konsoli

reszta komend w doc

Właśnie rozgryzłem opcje z zapisem archiwum do pliku:

edycja ~/.gg/config

linijka

log = 2

log_patch=<domyślna ścieżka pliku z archiwum>

log=1 //domyślnie w katalogu ~/.gg/history

log=0 //brak archiwizacji

Milej zabawy :rolleyes: EKG ROX

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...