doodzio Napisano Październik 20, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2014 Witam.Mam nowy laptop.Zainstalowałem fedorę 20 z gotowego iso. x64 KDE (Aktualny kernel 3.16.6-200.fc20.x86_64 )Mam kilka problemów.Domyslnie wyciszony dzwiek -> trzeba wlanzac za kazdym razem speaker/master w alsamixer z poziomu konsoliKrutki czas pracy na bateri (brak oszczedzania energi) -> na win 8.1 ok 6 godzin przy min ekranie i firefoxieNie moge zmienic jasnosci ekranu. Tutaj chcialbym was jednak poprosić o pomoc w sprawie sterownnikow do karty graficznej.Gtx 850m.Laptop posiada karte nVidi oraz Intela wbudowana w procesor.(jesli potrzebujecie specyfikacji to napiszcie czego i gdzie mam szukac bo srenio sie znam) 00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor DRAM Controller (rev 06) 00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor PCI Express x16 Controller (rev 06) 00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 06) 00:03.0 Audio device: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio Controller (rev 06) 00:14.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB xHCI (rev 05) 00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04) 00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #2 (rev 05) 00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset High Definition Audio Controller (rev 05) 00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #1 (rev d5) 00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #3 (rev d5) 00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #4 (rev d5) 00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #5 (rev d5) 00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #1 (rev 05) 00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM86 Express LPC Controller (rev 05) 00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family 6-port SATA Controller 1 [AHCI mode] (rev 05) 00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 05) 01:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation GM107M [GeForce GTX 850M] (rev a2) 03:00.0 Network controller: Qualcomm Atheros QCA9565 / AR9565 Wireless Network Adapter (rev 01) 04:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 10) 05:00.0 Unassigned class [ff00]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTS5227 PCI Express Card Reader (rev 01) P.S Znacie jakies triki do wydłużenia pracy na aku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Październik 20, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2014 Masz komputer z UEFI ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neometal Napisano Październik 20, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2014 Co do sterowników do karty graficznej to zainteresuj się projektem bumbleebee: https://fedoraproject.org/wiki/Bumblebee Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doodzio Napisano Październik 20, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2014 Masz komputer z UEFI ? Tak. Aktualnie wylaczylem SecuBoot Podczas potowania pisze że botuje w trybie nie zabezpieczonym. Niestety wszystkie nowe komputery maja ten syf (z DRM wlacznie) Co do sterowników do karty graficznej to zainteresuj się projektem bumbleebee: https://fedoraproject.org/wiki/Bumblebee Ktore sterowniki brac Od nVidi czy te nouveau?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Październik 20, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2014 Jak ma UEFI to z bumble trzeba będzie pokombinować bo jeżeli jest secureboot na laptopie to moduł nvidia kernel skompilowany przez bumblebee-nvidia script nie jest podpisany cyfrowo w standardzie i wywali bład - karte ma chyba dość nową więc ma chyba świeżego lapka i tam to ustrojstwo może być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Październik 20, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2014 yum install -y libbsd-devel libbsd glibc-devel libX11-devel help2man autoconf git tar glib2 glib2-devel kernel-devel kernel-headers automake gcc gtk2-devel yum install VirtualGL yum -y --nogpgcheck install http://install.linux.ncsu.edu/pub/yum/itecs/public/bumblebee/fedora20/noarch/bumblebee-release-1.1-1.noarch.rpm yum -y install bbswitch bumblebee yum -y --nogpgcheck install http://install.linux.ncsu.edu/pub/yum/itecs/public/bumblebee-nonfree/fedora20/noarch/bumblebee-nonfree-release-1.1-1.noarch.rpm yum install glibc-devel yum -y install bumblebee-nvidia i restart kompa i na koniec bumblebee-nvidia sprawdzenie czy dziala optirun glxgears optirun glxspheres Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doodzio Napisano Październik 20, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2014 Z marszu zainstalowalem bumblebee dla nouveau.W punkcie https://fedoraproject.org/wiki/Bumblebee#Testing_primusWyskakuje komunikat że demon nie pracuje (wpisałem bumblebeed -D i nic to nie dalo ) LUBsciezka "/var/run/bumblee.socket" jest nie poprawnaKOD: [ 2612.360182] [ERROR]The Bumblebee daemon has not been started yet or the socket path /var/run/bumblebee.socket was incorrect. [ 2612.360207] [ERROR]Could not connect to bumblebee daemon - is it running? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doodzio Napisano Październik 20, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2014 Lapek nowka. Dzieki temu moze maks pracowac 6h.BateriaBattery 0: design capacity 5200 mAh, last full capacity 5081 mAh = 97%Zobacze czy zadziała to co napisałeśP.s Jakie byly komendy do czyszczenia yum (sprawdzanie dep, problemow, niezgodnosci)Szybko mi sie to zapomina ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Październik 20, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2014 Złe zrobiłes nie miales dla nouveau instalować - mogles moje komendy puscic - teraz juz nie wiem co sie dzieje u ciebie wydaj ta komende do noveau mokutil --disable-validation jak nie pojdzie to musisz property driver instalowac według opisu mojego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doodzio Napisano Październik 20, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2014 Czy wystarczy odinstalowac paczki z poziomu yum??Tylko dwa polecenia z twojego opisu sie pobieraly reszta byla w systemieTakie pytanie.Jak to jest nVidia robi stery potem sa te otwarte n..... potem jeszcze bumblebee.O co w tym chodzi? Jest to może gdzieś wyjaśnione w miare zrozumiałym jezykiem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Październik 20, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2014 Spróbuj z poziomu yum - i napisz na jakim etapie jestes i co instalujesz bo ja już nie wiem czy najpierw zainstalowaes noveum - pozniej moje dla property a teraz chcesz cos odinstalowywac ale juz nie wiem co Nvidia wydaje zamkniete sterowniki a inni robią tak sobie to tłumacze zamienniki dla tych sterowników napisane przez kogos innego - nie zaglebialem sie nigdy w to - bumblebee jest to program do przelaczania sie miedzy kartami nvidia i ta zintegrowaną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doodzio Napisano Październik 20, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2014 OK. Sciaganie troche wolne 18kb w porywach dla yum -y install bumblebee-nvidiaW najgorszym wypadku zrobie reinstall mam dysk dzielony na / i /homeSystem ma 1 dzien dopiero zaczynam go stawiac wiec wiele do stracenia nie mam.Chodzilo mi o odinstalowanie ostatnich paczek z poziomu yum remove .(Da sie sprawdzic zawartosc operacji w yum history? Czyli zobaczyc co bylo instalowane?) Package Architektura Wersja Repozytorium Rozmiar ===================================================================================================================== Instalowanie: bumblebee-nvidia x86_64 340.32-1.fc20 bumblebee-nonfree 67 M Instalowanie, aby rozwiązać zależności: audit-libs-python x86_64 2.4-2.fc20 updates 68 k checkpolicy x86_64 2.1.12-5.fc20 fedora 246 k libcgroup x86_64 0.38-8.fc20 updates 55 k libsemanage-python x86_64 2.1.10-14.fc20 fedora 94 k pangox-compat x86_64 0.0.2-3.fc20 fedora 56 k policycoreutils-devel x86_64 2.2.5-4.fc20 updates 319 k policycoreutils-python x86_64 2.2.5-4.fc20 updates 432 k selinux-policy-devel noarch 3.12.1-189.fc20 updates 3.2 M setools-libs x86_64 3.3.7-41.fc20 fedora 434 k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Październik 20, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2014 niczego nie usuwaj - tylko doinstaluj to co ja ci napisałem - i chyba to wlasnie robisz jak znowu ten sam bład ci wywali to yum install mokutil a pozniej wpisz komende mokutil --disable-validation i zrestartuj kompa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doodzio Napisano Październik 20, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2014 Poczekam az sie skaczy pobierac ten bumblebee-nvidia.Co mam potem zrobic?Ta komede ? mokutil --disable-validation Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Październik 20, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2014 jak po zainstalowaniu tego wszystkiego ci nie zadziala i nadal te bledy bedą jakies to yum install mokutil a pozniej mokutil --disable-validation jest to komenda do wylaczenia sprawdzania podczas startu czyli to co niby wylaczyles w biosie bo to ona wszystko pieprzy i nie pozwala sie demonowi buuble zastartowac The Bumblebee daemon has not been started yet or the socket path /var/run/bumblebee.socket was incorrect. pokaz co ci pokazuje komenda po zainstalowaniu tego wszystkiego optirun glxgears -info | grep "GL_VENDOR" i sudo bumblebee-nvidia --debug Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi