Sahin Napisano Grudzień 7, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 7, 2004 Witam Chciałbym zainstalować sobię XFce i mam parę pytanek związanych z nim: 1. Czy po instalacji XFce będę mógł się pozbyć innych środowisk a dokładniej KDE 3.3 :?: 2. Czy XFce jest po polsku :?: 3. Ile zabiera przestrzeni na dysku i w pamięci ram w porównaniu z KDE :?: 4. Czy jest łądny (wiem, że jest dużo zrzutów w sieci, ale na obrazkach zawsze wszystko wygląda lepiej, dlatego chciałbym aby ktoś kto ma powiedział czy jest ładniejsze od KDE) :?: 5 Czy jest łatwy w instalacji i konfiguracji na FC3 :?: 6. Czy po instalacji będę miał w menu (o ile takowe (_wogóle_ → w ogóle) ORT istnieje tam ) programy które mam w KDE :?: 7 Czy ma jakiś własny manager rpm, a jeśli nie to czy będzie mi normalnie działał Synaptic :?: 8. Czy lepiej instalować z rpm czy ze źrudeł :?: 9. Czy ustępuje możliwościami KDE :?: To chyba by było na tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roback Napisano Grudzień 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2004 Mam parę odpowiedzi 1. Czy po instalacji XFce będę mógł się pozbyć innych środowisk a dokładniej KDE 3.3 ? Częściowo tak. Do końca nie, bo poznikają Ci przydatne aplikacje. 2. Czy XFce jest po polsku ? Owszem - w dużej mierze - czasem trafia się wrzut po angliszczańsku. 3. Ile zabiera przestrzeni na dysku i w pamięci ram w porównaniu z KDE ? Na dysku nie wiem. RAM'u duuużo mniej. 4. Czy jest łądny (wiem, że jest dużo zrzutów w sieci, ale na obrazkach zawsze wszystko wygląda lepiej, dlatego chciałbym aby ktoś kto ma powiedział czy jest ładniejsze od KDE) ? No śliczny jest - ostatnio właśnie z KDE zrezygnowałem, przynajmniej na jakiś czas. Potrzebuję korzystać z Eclipse'a a to strasznie RAM źre. 5 Czy jest łątwy w instalacji i konfiguracji na FC3 ? Tak. W trakcie instalacji systemu zaptaszasz, żeby się zainastalował A poza tym pewnie synaptic Ci pomoże. 6. Czy po instalacji będę miał w menu (o ile takowe (_wogóle_ → w ogóle) ORT istnieje tam ) programy które mam w KDE ? No właśnie nie wiem jak na to odpowiedzieć. Ujmę to tak: aplikacje w menu miał będziesz, ale menu nie będziesz miał (joke) Na serio - nie ma menu, nic nie znalazłem (ale i dużo nie szukałem) żeby takowe istniało. Nie mniej istnieją "aktywatory" i inne takie - można sobie radzić bez menu. Chyba, że lubisz zabawę pt. "Co by tu sobie dzisiaj uruchomić?" 7 Czy ma jakiś włąsny manager rpm, a jeśli nie to czy będzie mi normalnie działał Synaptic ? U mnie działa Synaptic. A poza tym wszystko co odpalałem i działa pod KDE działa i tutaj, więc przesiadka poza zmianą paru nawyków nie jest bardzo bolesna. Nawet konqueror jest (jednak do tutejszego menadźera plików nie jestem przekonany) 8. Czy lepiej instalować z rpm czy ze źrudeł ? Żródeł Jak Ci się chce, to zawsze warto 9. Czy ustępuje możliwościami KDE ? To zależy co masz na myśli. Krótko: zajmuje mniej pamięci, jest szybszy, nie ma menu. Nie ma artsów (). Nie ma wielu cech KDE (rozbudowana konfiguracja) i niekoniecznie jest to jego wada. Ergo - zainstaluj sobie, pobaw się (tylko postaraj się wytrzymać ze dwa dni) i sam oceń. (_acha_ → aha) ORT - są do niego róźne dodatki - np. możliwość zmiany głośności Bez tego zmuszony byłem korzystać z kmix'a To chyba by było na tyle :D No chyba tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sahin Napisano Grudzień 8, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 8, 2004 Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Przekonałeś mnie i dzisiaj będę instalował Jeśli mi się spodoba spróbuję pozbyć się jak najwięcej z KDE, bo głównie mi chodzi o miejsce na dysku i RAM. Pozdrawiam PS. Źródła - każdemu może się zdarzyć błąd, mam nadzieję, że tylko ten No tak, zainstalowałem korzystając z tego instalatora: xfce4-4.2RC1-installer.bin ale tylko dla (_urzytkownika_ → użytkownika) ORT. Nie instalowałem z roota bo nie loguję się nigdy na konto root (zresztą nie mogę nawet). Teraz nie bardzo wiem jak zrobić żeby to wszystko ładowało mi się podczas startu systemu albo żebym chociaż miał możliwość wyboru sesji :?: Zainstalowałem sobie nawet switchdesk-gui i w menu wyboru nie ma XFCE4 tylko KDE i TWM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roback Napisano Grudzień 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2004 Ja się przełączam tak: switchdesk xfce (z konsoli tekstowej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Grudzień 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2004 No tak, zainstalowałem korzystając z tego instalatora: xfce4-4.2RC1-installer.bin ale tylko dla (_urzytkownika_ → użytkownika) ORT A dlaczego nie zainstalowałeś przez Add/Remove ?[czy jak to tam, bo tteraz na windzie siedze ] Byłoby prościej Nie instalowałem z roota bo nie loguję się nigdy na konto root (zresztą nie mogę nawet) A niby czemu? Bez roota to raczej za dużo nie zainstalujesz I co znaczy że nie możesz? Na serio - nie ma menu, nic nie znalazłem (ale i dużo nie szukałem) żeby takowe istniało. lol a myślałem, że już ja ślepne, bo się go nie doszukałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sahin Napisano Grudzień 9, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 9, 2004 Nie zainstalowałem z Dodaj/Usuń bo nie przyuważyłem wtedy, że on jest na płytce W tym, że nie mogę się zalogować jako root chodziło mi, że nie mogę urzywać konta root w środowisku graficznym np. KDE przy uruchamianiu systemu. Ale polecenie su jak najbardziej działa. switchdesk xfce nie działa bo tak jak mówiłem zainstalowałem sobie nawet switchdesk-gui i tam go nie ma. Ale mogę się zalogować wpisują init 3 a potem przechodząc do katalogu z XFCE4 i uruchamiając startxfce4. Ale tak długo nie pociągnę, jak zrobić żebym mógł przełączać przez switchdesk :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roback Napisano Grudzień 10, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2004 Nie kijem go to pałą U mnie switchdesk tworzy pliki .Xclients i .Xclients-default Wyglądają tak: [roback@zdenek ~]$ cat .Xclients #! /bin/bash # Created by Red Hat Desktop Switcher if [ -e "$HOME/.Xclients-$HOSTNAME$DISPLAY" ]; then exec $HOME/.Xclients-$HOSTNAME$DISPLAY else exec $HOME/.Xclients-default fi oraz [roback@zdenek ~]$ cat .Xclients-default #! /bin/bash # (c) 2000-2004 Red Hat, Inc. WM="startxfce4" WMPATH="/usr/bin /usr/X11R6/bin /usr/local/bin" for p in $WMPATH; do [ -x $p/$WM ] && exec $p/$WM done exit 1 Są oczywiście w /home/roback (u Ciebie może być inaczej ) Spróbuj w ten sposób - powinno pomóc. (_acha_ → aha) ORT wcześniej zerknij sobie czy je masz i co one robią. W skrajnie nieprzyjaznej sytacji może spróbować dodać to do jakiegoś .bash_profile, uzupełnione o sprawdzanie, czy na danym wyswietlaczu (DISPLAY) już nie odpaliłeś sobie czegoś - wtedy zachowasz możliwość uruchamiania konsoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sahin Napisano Grudzień 10, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2004 Dzięki sprawdzę ten sposób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi