Skocz do zawartości

Moje Lekarstwo Na Openoffice

ziemia

Rekomendowane odpowiedzi

Moje lekarstwo na OpenOffice.

Denerwowało mnie jak wolno działa OO w mojej FC (długość uruchomiania, przycinanie, czas oczekiwania na pojawienie się okienka z wyborem poprawnie napisanego słowa po naciśnięciu prawego przycisku myszki na podkreślonym słówku :)).

Co zrobiłem:

1.Rozwiązanie pierwsze moim zdaniem błędne. Pobrałem paczki 00*.src.rpm i przebudowałem, w efekcie otrzymałem OO skompilowanego pod athlona. Ku mojemu rozczarowaniu przyspieszenie było nieznaczne :( 20 godzin kompilacji!!!!!! Poza tym paczka z „językami„ dla OO (openoffice.org-i18n) zawiera obsługę wszystkich możliwych języków i po instalacji jest tego przeszło 600MB na dysku + OO prawie 1GB. Przerażające.

2.Rozwiązanie moim zdaniem słuszne. Chociaż ma wady. (standardowe ikonki OO troszkę brzydkie, to nie są pakiety RPM, odpada aktualizacja apt-get), ALE działa zaskakująco szybko, zajmuje 250MB na dysku, w arkuszu kalkulacyjnym nazwy funkcji po Polsku itd.)

Co zrobiłem. Mianowicie pobrałem instalator z http://www.ux.pl/openoffice/?page=download rozpakowałem i jako root odpaliłem pliczek ./setup. Dalej instalacja jak pod windą :) wybrałem katalog /usr/local/OOpl. Dlaczego tak? Żeby się nie pomieszało z katalogami z gdzie lecą RPMki. Poza tym OO z rpm'ów cały czas pozostawał w systemie (czemu nie mogą być 2 pomyślałem na czas testów). Po instalacji nowy OO nie dodał się do menu KDE musiałem dodać ręcznie. Np. Procesor tekstu to u mnie był /usr/local/OOpl/program/swriter. Czyli mogłem go uruchomić z konsoli poprzez /usr/local/oo_pl_1.1/program/swriter lub dodając to do menu KDE.

Ja się nie spodoba to poprostu /usr/local/OOpl/setup i odinstluj.

Po 30 minutach testów wykonałem rpm -e na pakietach z fedorki. I cieszyłem się całkiem szybkim OO.

Jeżeli szybkość twojego OO cię przeraża możesz wypróbować sposób 2. Napiszcie jak sie to u was sprawuje może pomożecie podjąć decyzje innym. Chyba że macie inny sposób na poprawę wydajności OO. To napiszcie jak.

POZDRAWIAM

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...