anzelm Napisano Kwiecień 8, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2015 Witam. Posiadam Laptop DELL XPS Ultrabook L421x z windows 7 Postanowiłem zmienic system operacyjny na Fedora 21. Niestety podczas instalacji pokazuje komunikat że nie ma dostepnego dysku HDD. Prosze o pomc w tym temacie. Dziekuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Kwiecień 8, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2015 Gparted też nie wykrywa dysku twardego? Jeśli wykrywa, to proponuję utworzyć partycje i sformatować je odpowiednio, po czym podpiąć tylko w instalatorze. Nowy instalator wymaga chwili uwagi - nie odznaczyłeś przypadkowo dysku do instalacji, na liście dysków? Dziwne jest bowiem, aby system w ogóle dysku nie wykrywał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anzelm Napisano Kwiecień 9, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2015 Witam. Czyli nie mam mozliwości poprzez Fedora_Live_Workstation ISO bezpośredniej instalacji linuxa na komputerach gdzie HDD został sformatowany pod Windows 7? Coś kurcze mi nie gra. Kiedyś jak instalowałem na innych laptopach nie było takiego problemu. Może to wina Biosu?(EFI) Pozdrawiam i dziekuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Kwiecień 9, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2015 Jest taka opcja - to nie jest problem. Z tym, że jak mówisz - całkowite nie wykrywanie HDD nie jest popularną dolegliwością, jeśli rzeczywiście taki jest problem. Co najwyżej czasem są przypadki pod (U)EFI, że jeśli dysk został zaorany całkowicie pod NTFS i rezyduje tam Windows który nigdy Linuksa nie widział, to wykrywany jest dysk jako całość bez podziału na partycje. Jeśli ja się z tym spotykałem, to z poziomu Windows ucinałem miejsce i takie niesformatowane, przyłączałem jako ext4 aplikacją gparted. Sam (U)EFI nie sprawi tu kłopotu - sam mam od 3 lat lapka na EFI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anzelm Napisano Kwiecień 13, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2015 Dzięki. Postaram się wydziergać trochę miejsca na partycji i zobaczymy. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi