tomek-fedora10 Napisano Kwiecień 29, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2015 Mam problem z zamontowaniem zasobów samby jako lokalne. Posiadam router tp-link tl-wdr4300 z zainstalowanym linuxem openwrt na pokładzie. Do routera mam podpięty pendrive 1 GB z systemem i dysk twardy 750 GB z filmami, muzyką itp. Na routerze działają cały czas takie usługi: 1. FTP. 2. Torrenty. 3. Serwer plików SMB. Serwer SMB działa tak, że udostępnia jeden z folderów z odczytem i zapisem po zalogowaniu się. Windows 8.1 widzi całą zawartość folderu i z tego poziomu potrafię zapisywać i dczytywać foldery i pliki. Problem mam natomiast z Fedorą, objawia się on tym, że po wpisaniu w pliku /etc/fstab takiej linijki: //192.168.1.1/mnt/sdb1 /home/tomek/openwrt cifs username=tomek, password=tajne, file_mode=0777, dir_mode=0777 nie mogę wejść w zasoby samby z poziomu folderu /home/tomek/openwrt ponieważ orzymuję taki komunikat z błędem: Błąd podczas próby uzyskania dostępu do 'mnt/sdb1 on 192.168.1.1', system zgłosił: mount: /etc/fstab: błąd składni: zignorowano wpis w linii 12. mount: tylko root może zamontować //192.168.1.1/mnt/sdb1 w /home/tomek/openwrt Dodam, że podczas uruchamiania Fedory pojawia się pole do wpisania hasła do tego zasobu sieciowego. Pamiętam, że jakiś czas temu uzywałem Minta i tam nie miałem tego problemu. Co mogę zrobić, żeby usunąć ten problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoleKK Napisano Kwiecień 30, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2015 Z pierwszego linka z google (więc nie testowałem): //192.168.21.110/Dane /media/Serwer cifs username=*****,password=****,uid=1000,gid=1000,user,iocharset=utf8 0 0 Oczywiście trzeba wstawić własny uid i gid. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek-fedora10 Napisano Kwiecień 30, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2015 Dzięki za odpowiedź, jednak to nie działa. Mam taki wpis w fstab: //192.168.1.1/mnt/sdb1 /home/tomek/openwrt cifs username=tomek, password=tajne,uid=1000,gid=1000, user,iocharset=utf8 0 0 a mimo to nie działa. Spróbuję poszukać dalej, może coś znajdę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek-fedora10 Napisano Maj 20, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2015 Hejka Udało mi się opanować sytuację ale tylko na chwilę. Połączyłem się do zasobów SMB, ale musiałem przeorać cały dysk. Teraz po wpisaniu w pliku /etc/fstab takiej frazy: //openwrt/sdb1 /home/tomek/openwrt cifs auto,username=tomek,password=tajne,rw,user 0 0 otrzymuję taki błąd: Błąd podczas próby uzyskania dostępu do 'sdb1 on openwrt', system zgłosił: mount error(22): Invalid argument Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs) Co ciekawe ręczne montowanie poleceniem mount.cifs //openwrt/sdb1 /home/tomek/openwrt -o username=tomek nie wyświetla błedu ale to działa tylko do pierwszego restartu maszyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi