Muerte Napisano Grudzień 10, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2015 Witam, próbuję stworzyć sieć, z użyciem Debiana i Fedory na VirtualBoxie. Mam tylko problem z utworzeniem sieci na Fedorze, a dokładniej ze skonfigurowaniem drugiego interfejsu. Jeden ma być skonfigurowany na dhcp, drugi statycznie z obsługą dodatkowej puli adresowej. Prosiłbym o jakieś wskazówki jak poprawnie skonfigurować te interfejs(y). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoleKK Napisano Grudzień 10, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2015 Ale z czym masz konkretnie problem? Nie wiesz gdzie jest plik konfiguracyjny? Czy coś innego?Bo "poprawnie skonfigurować" nie mówi nic. Podaj też jakieś dane wejściowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muerte Napisano Grudzień 10, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2015 Tak, nie wiem gdzie mam zmienić dane, bo po wpisaniu ifconfiga wyskakuje mi interfejs enp0s3 i enp0s8, ale w katalogu z konfiguracją enp0s3 nie ma 0s8 Pierwszy statyczny adres 192.168.1.2/24, dodatkowa pula 172.20.20.20/24 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Grudzień 11, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2015 Generalnie interfejsy w Linuksach można skonfigurować na wiele sposobów- w tym graficznie i tekstowo. Używasz ifconfiga więc zakładam ten drugi. Możesz to zrobić edytując/tworząc plik /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-<tutaj nazwa interfejsu>. Jeżeli nie masz pliku to go stwórz. Ważne jest żebyś się nie pomylił w nazwie. Przykładowa konfiguracja dla DHCP: TYPE=Ethernet BOOTPROTO=dhcp DEFROUTE=yes IPV4_FAILURE_FATAL=no IPV6INIT=yes IPV6_AUTOCONF=yes IPV6_DEFROUTE=yes IPV6_FAILURE_FATAL=no NAME=enp0s3 # STRZELAM, ŻE TO TEN INTERFEJS MA KORZYSTAĆ Z DHCP... UUID=59ee8eba-43ff-4e15-9gd8-6cc0420d7cc2 # WYGENERUJ NOWY LUB USUŃ CAŁKOWICIE TEN PARAMETR ONBOOT=yes HWADDR=00:12:DA:40:F2:5 # ZMIEŃ NA WŁAŚCIWY MAC PEERDNS=yes PEERROUTES=yes IPV6_PEERDNS=yes IPV6_PEERROUTES=yes W powyższym przykładzie parametr BOOTPROTO mówi, że interfejs ma pobierać adres z serwera DHCP Poniżej jest przykład statycznej adresacji. Powinieneś utworzyć plik /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-enp0s8 i wkleić: TYPE=Ethernet BOOTPROTO=none DEFROUTE=no IPV4_FAILURE_FATAL=no IPV6INIT=yes IPV6_AUTOCONF=yes IPV6_DEFROUTE=yes IPV6_FAILURE_FATAL=no NAME=enp0s8 UUID=59ee8eba-43ff-4e15-9gd8-6cc0420d7cc2 # WYGENERUJ NOWY LUB USUŃ CAŁKOWICIE TEN PARAMETR ONBOOT=yes DNS1=192.168.1.1 # POPRAW NA WŁAŚCIWY DNS HWADDR=00:12:DA:40:F2:52 # ZMIEŃ NA WŁAŚCIWY MAC INTERFEJSU IPADDR=192.168.1.2 # PIERWSZY ADRES PREFIX=24 GATEWAY=192.168.1.1 IPADDR1=172.20.20.20 # DRUGI ADRES PREFIX1=24 GATEWAY1=172.20.20.1 IPV6_PEERDNS=yes IPV6_PEERROUTES=yes UWAGA, powinieneś zmienić parametr HWADDR na mac swojego interfejsu i ewewentualnie wygenerować nowy UUID poleceniem uuidgen. Po konfiuracji zresetuj NetworkManagera poleceniem- sysctemctl restart NewtorkManager.service. Interfejsy powinny wstać Jak mówiłem, są inne sposoby konfiguracji. Możesz na przykład skorzystać z poleceń takich jak nmtui lub nmcli. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muerte Napisano Grudzień 12, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2015 (edytowane) Konfiguracja pomogła, a obie sieci komunikują się bez problemów. Dzięki wielkie i pozdrawiam Edytowane Grudzień 12, 2015 przez WalDo mniej cytatów - więcej treści Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi