cook Napisano Styczeń 21, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2016 Pomożecie mi zrobić chroot żeby użytkownik nie mógł wyjść poza swój katalog bo coś mi nie wychodzi. root@serwer:/home/user2# chroot /home/user2 /bin/bash chroot: failed to run command ‘/bin/bash’: No such file or directory root@serwer:/home/user2# chroot /home/user2 chroot: failed to run command ‘/bin/bash’: No such file or directory root@serwer:/home/user2# ls -l razem 12 drwxr-xr-x 2 user2 user2 4096 sty 21 21:56 [BEST - TORRENTS.NET] The.Transporter.Refueled.2015.PL.720p.BDRiP.XViD.AC3-K12 drwxr-xr-x 2 user2 user2 4096 sty 21 21:42 plik 700 MB drwxr-xr-x 2 user2 user2 4096 sty 21 22:00 Ugotowany - Burnt (2015) [720p] [BRRip] [XviD-Grubytg] [AC3] [Zaloga FT] Znalazłem taki sposób na zamknięcie użytkownika w katalogu logując się po ssh. Sposób działa, ale częściowo. Częściowo ponieważ jak user2 odpali sobie mc to może biegać po całym systemie. user2:x:1001:1001:,,,:/home/user2:/bin/rbash Zmieniłem mu chmod 700 user2 Ale user2 dalej potrafi wyjść poza swój katalog. Myślałem jeszcze o apparmor, ale za to już w ogóle nie wiem jak się wziąć z chroot może sobie jakoś poradzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Styczeń 22, 2016 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2016 W google wpisujesz frazę ssh chroot i proszę co można znaleźć: http://allanfeid.com/content/creating-chroot-jail-ssh-access SFTP only + Chroot: http://www.server-world.info/en/note?os=Fedora_21&p=ssh&f=5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cook Napisano Styczeń 22, 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2016 Kurcze kombinuję i nie wychodzi. Zazwyczaj najprostsze rzeczy są najtrudniejsze. Ale wymyśliłem coś takiego nawet działa zostawiłem w passwd bin/rbash dla użytkownika i zaminiłem uprawnienia na katalog home/user2 na 0700 i zablokował go nawet mc nie chce odpalić . The programs included with the Debian GNU/Linux system are free software; the exact distribution terms for each program are described in the individual files in /usr/share/doc/*/copyright. Debian GNU/Linux comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY, to the extent permitted by applicable law. Last login: Fri Jan 22 12:33:33 2016 from 192.168.1.22 Could not chdir to home directory /home/user2: Permission denied -rbash: /home/user2/.bash_profile: Brak dostępu user2@serwer:/$ ls aquota.user dev initrd.img lost+found opt run sys var bin etc lib media proc sbin tmp vmlinuz boot home lib64 mnt root srv usr user2@serwer:/$ cd home -rbash: cd: ograniczony user2@serwer:/$ cd etc -rbash: cd: ograniczony user2@serwer:/$ cd .. -rbash: cd: ograniczony user2@serwer:/$ mc Wykonanie nie powiodło się: Nie można utworzyć katalogu /home/user2/.config/mc user2@serwer:/$ cd bin -rbash: cd: ograniczony user2@serwer:/$ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi