Mr Myszek Napisano Grudzień 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2004 Mam taki epytanie: w FC3, KDE 3.3.1, chciałbym uzyskać cienie pod oknami. Jak to zrobić? Server X-ów powinien już wspierać ten gadżet . Może ktoś się uporał z tym problemem? Dzięki za pomoc Mr Myszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walie Napisano Grudzień 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2004 Cześć! A więc tak: 1) Żeby uzyskać "cień": - pobierz xcompmgr -druga pozycja - (modified xcompmgr 2.4) ; - rozpakuj i jako root w konsoli przejdż do powstałego katalogu; - wydaj polecenia: ./configure , make , make install ; - teraz musisz edytować plik xorg.conf (oczywiście jako root - plik znajduje się w katalogu /etc/X11); - dopisujesz nową sekcję: Section "Extensions" Option "Composite" EndSection - jeżeli nasz kartę graficzną Nvidii to w sekcji "Device" dopisz: Option "RenderAccel" "true" - i to wszystko - teraz przeładuj X-y i w konsoli (juz jako użytkownik) polecenie : xcompmgr -c - możesz utworzyć skrót do tego na pulpicie, dodać do Autostartu itd. 2) Żeby uzyskać przeżroczystość okienek: - musisz mieć włączony xcompmgr; - ściągasz katalog transset, w tym celu otwierasz konsolę i wpisujesz jako user: cvs -d :pserver:[email protected]:/cvs/xapps login ( wyskoczy zapytanie o hasło - dajesz ENTER) - chwilę czekasz i ponownie cvs -d :pserver:[email protected]:/cvs/xapps co transset (ściągnie cały katalog transset do katalogu, w którym aktualnie jesteś zalogowany w konsoli); - w konsoli przechodzisz do katalogu transset i jako user polecenie : make ( zostanie utworzony plik transset); - teraz (zaznaczam, że przy włączonym xcompmgr) klikasz na ten plik - kursor zmieni się w krzyżyk- i tym kursorem klikasz w okno, które chcesz żeby było przezroczyste; - możesz także zrobić skrót do transset itd. Uwaga: u mnie podczas uruchomionego xcompmgr nie ma obsługi openGL - nie wiem dlaczego. Mam nadzieję, że to pomoże. Internetografia : 1) x-6.8-xcomposite-howto , 2) How-To-Xorg . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi