Skocz do zawartości

Dcgui Instalacja

zielony91

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już pisałem we wcześniejszym poście to - nie znam sie na (_linuxie_ → Linuksie) ORT - no i jestem w tym zielony :D Mam problem z instalacją DCGUI [posiadam FC2- jakby to miało jakieś znaczenie]. Mam juz plik rpm ale nie weim co dalej z nim zrobić, próbowałem juz polecenia :

rpm -ivh xxxxx.rpm

rpm -Uhv xxxxx.rpm

no i coś tam zaczął robic ale ja nie wiem co dalej :P

A tak szczerze mówiąc to nawet nie wiem co znaczą te litery po myślniku - prosze może o jakąś podpowiedź i małą lekcje na temat wypakowywania :D

POZDRO

No wiec jeżeli instalacja z rpm wyszła bez błędów (spełniłeś wszytskie zależności) to standardowo zainstalowal ci sie program do /usr, do róznych katalogów z tego katalogi (w zależności od tego do czego pliki z programu słóżą) [Tak apropos to mam nadzieje ze instalowałeś z roota]

No i aby uruchomic program wystarczy ze wpiszesz polecenie dcgui, lub inne ktore wystepuje w katalogu /usr/bin

.Ogolnie rzecz biora to katalog bin w miejscach

/bin

/usr/bin

/usr/local/bin

to sa nazwy rozruchowe programow. Wiec najlepiej poszukaj w /usr/bin nazwy jakiejs co pasuje do twojego programu

Pozdrawiam

Najlepiej zacznij od wklejenia, co wyświetliło Ci polecenie rpm -Uhv xxxx.rpm.

Sama nazwa sugeruje, że DC - GUI to tylko graficzny klient, najprawdopodobniej trzeba jeszcze CORE, ABI czy coś takiego.

gdzie mi sie to zainstalowalo :?:

Do sprdzenie gdzie instaluja sie pliki z rpm'ów uzywa sie polecenia rpm -qpl nazwapakietu.

Zalecam przestudiowanie aktykulu o RPM'ach znajdujacego sie na stronie glownej formu lub skorzystania z google.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...