zielony91 Napisano Grudzień 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2004 Jak już pisałem we wcześniejszym poście to - nie znam sie na (_linuxie_ → Linuksie) ORT - no i jestem w tym zielony Mam problem z instalacją DCGUI [posiadam FC2- jakby to miało jakieś znaczenie]. Mam juz plik rpm ale nie weim co dalej z nim zrobić, próbowałem juz polecenia : rpm -ivh xxxxx.rpm rpm -Uhv xxxxx.rpm no i coś tam zaczął robic ale ja nie wiem co dalej A tak szczerze mówiąc to nawet nie wiem co znaczą te litery po myślniku - prosze może o jakąś podpowiedź i małą lekcje na temat wypakowywania POZDRO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skazi Napisano Grudzień 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2004 rpm -Ivh nazwa_pakietu.rpm I-instalacja rpm -Uvh nazwa_pakietu.rpm U-uaktualnienie rpm -e nazwa_pakietu.rpm Odinstalowanie v i h to dodatkowe informacje jak wielkość pakietu i posęp instalacji(chyba) I tak napisałem swój 100 post Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zielony91 Napisano Grudzień 12, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2004 Brawo a ja 5-ty ale jest jeszcze jeden problem - gdzie mi sie to zainstalowalo :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viper_ Napisano Grudzień 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2004 Ja tez jestem zielony w lnuxie i nie wiem nawt jak kadu zainstalować czy co kolwiek innego może jakies polecenia procedury jak możecie to napiszcie coś w stylu nevbie faq. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bielik Napisano Grudzień 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2004 No wiec jeżeli instalacja z rpm wyszła bez błędów (spełniłeś wszytskie zależności) to standardowo zainstalowal ci sie program do /usr, do róznych katalogów z tego katalogi (w zależności od tego do czego pliki z programu słóżą) [Tak apropos to mam nadzieje ze instalowałeś z roota] No i aby uruchomic program wystarczy ze wpiszesz polecenie dcgui, lub inne ktore wystepuje w katalogu /usr/bin .Ogolnie rzecz biora to katalog bin w miejscach /bin /usr/bin /usr/local/bin to sa nazwy rozruchowe programow. Wiec najlepiej poszukaj w /usr/bin nazwy jakiejs co pasuje do twojego programu Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zielony91 Napisano Grudzień 12, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2004 No tak robilem tzn instalowalem z roota. I znalazlem juz ten folder z dcgui, ale tam nic nie ma, tzn jest ale tylko jeden katalog - "plugins". No i dalej nie weim co mam robic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bielik Napisano Grudzień 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2004 Alee co ty chcesz z programem zrobic. Bo nie wiem o co ci chodzi sprecyzuj jakos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Grudzień 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2004 Najlepiej zacznij od wklejenia, co wyświetliło Ci polecenie rpm -Uhv xxxx.rpm. Sama nazwa sugeruje, że DC - GUI to tylko graficzny klient, najprawdopodobniej trzeba jeszcze CORE, ABI czy coś takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Grudzień 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2004 gdzie mi sie to zainstalowalo :?: Do sprdzenie gdzie instaluja sie pliki z rpm'ów uzywa sie polecenia rpm -qpl nazwapakietu. Zalecam przestudiowanie aktykulu o RPM'ach znajdujacego sie na stronie glownej formu lub skorzystania z google. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Grudzień 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2004 rpm -qpl nazwapakietu Raczej rpm -ql nazwapakietu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi