Slawek[Qnik] Napisano Grudzień 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2004 Mam taka sprawe... Kiedy ostatnio wpadlem na pomysl instalacji linuksa (mandrake) ponowne uruchomienie windows XP zajelo mi 3dni i w ramach tego uruchomienia wyciolem linuksa. Obecnie jestem posiadaczem FC3 i nawet zainstalowalem go, ale: 1: wsadzilem GRUB'a nie na MBR tylko na partycje linuksa, 2: instalacja linuksa partycje wygldaja tak (i tu nie wiem czy to ma prawo dzialac): 1 partycja: winXP (system do roboty i zabawy) 2 partycja: win2K (testowanie soft'u, rowniez napisanego przeze mnie) 3 partycja: ext3, mp(mount point): / 4 Partycja rozszerzona: 5 partycja: linux swap 6 partycja: ext3, mp: /home No i nie wiem czy swap i /home moga byc na partyvji rozszerzonej... Po za tym na Know-HOW jak bootowac linuksa za pomoca win boot loader'a pisalo ze podczas instalacji linuksa (boot loader'a) nie na MBR ale na partycji linuksa zostanie utworzona dydkietka bootujaca. No i u mnie cos takiego nie nastapilo. Obecnie(po zainstalowaniu FC3, zgodnie z opisem jak wyzej) dzialaja windy, widze ze sa partycje linuksowe, ale nie mam pojecia jak FC uruchomic.... linux rescue (z DVD instalacyjnego) wchodzi w instalke systemu (tylko tryb tekstowy) i dalej juz nawet nie patrzalem... Jakas rada? Zgodnie z info z KnowHow i roznych forum aby boot'owac (_linux'a_ → Linuksa) ORT windowsowym boot loaderem powinienem (+ zrobilem, - nie zrobilem): + zainstalowac linuksa (ale lilo lub grub nie na MBR tylko na partycje z linuksem) - dyskietka bootojaca linuksa (nie mam, nie poprisil) - uurchomic z dyskietki i zgrac plik z lilo albo grub'a na dyskietke - wgrac plik na C:\ (z winda) i wyedytowac windowsowy plik boot.ini i wszystko dziala, winda bootuje mi linuksa, tylko ze mi to nie wyszlo ratujcie, chec miec linuksa, chce sie go uczyc i rozumiec, ale nie chce (na razie) ani lilo ani grub'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Grudzień 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2004 Podam tylko obejście problemu, nie rozwiązanie: - Zbootuj komputer z płyty rescue lub instalacyjnej i uruchom konsolę - Powinieneś otrzymać informację, na jakiej partycji jest Twój Linux i gdzie został podmontowany (/mnt/sysimage). Jeśli nie widzi Twojego systemu wpisz fdisk -l i zamontuj partycję z Linuksem we wcześniej utworzonym katalogu (mount partycja(np. /dev/hda5) /mnt/katalog_który_utworzyłeś). - Użyj polecenia chroot /mnt/katalog_który_utworzyłeś i już jesteś w swoim linuksie. Pracę proponuję zacząć od init 5. - Teraz znajdź w internecie, jak zaistalować GRUB'a od początku na pierwszej partycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek[Qnik] Napisano Grudzień 13, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2004 Dzieki za info, w miedzy czasie udalo mi sie sprawe wyjasic i dziala wszystko pieknie... Mianowicie konsola Rescue (z plyty CD rescue cd) faktycznie z poczatku wyglada tak samo jak instalka, ale po 2 ekranach laduje (_linux'a_ → Linuksa) ORT i montuje partycje z linuksem i linux dziala, chociaz w 'trybie awaryjnym'. Teraz poleceniem 'dd' plus jakies parametry: dd if=/dev/hdb1 of=/mnt/floppy/linux.bin bs=512 count=1 [link do info (po angielsku)] reszta tak jak po linkiem, modyfikuje boot.ini i mam wszystko cacy. Calosc laduje boot loader windows, ale mam dodatkowo w menu loader'a: Fedora Core 3 po wybraniu tegoz laduej sie GRUB a potem juz praktycznie od razu (_linuks_ → Linux) ORT... Super jest... dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi