Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, zibi743 napisał:

Spróbuj odinstalować sterowniki nvidii całkowicie. Te z repozytoriów przeważnie działają.

Następnie zainstaluj te z repozytorium. Musisz tylko ustalić jaka wersja tych sterowników jest odpowiednia dla Twojej karty graficznej.

Ten link to nie była strona tylko wklejona zawartość pliku tekstowego z informacją.

<< Zrobiłem tak:

Odinstalowałem i zainstalowałem sterowniki NVidii ponownie:

Uruchomiłem ponownie komputer wybierając najnowszy kernel.
 
Nacisnąłem kombinację klawiszy Ctrl Alt F2 czasami dopiero F3 daje skutek.
Zalogowałem się.
Przełączyłem się na poziom uruchomienia 3
#telinit 3
(normalny poziom to 5 i na nim nie da się przeprowadzić tych operacji)

Odinstalowałem wszystko co było związane ze sterownikami grafiki:
W związku z tym, że mogę korzystać z polecenia sudo:

#sudo dnf erase *\nvidia\*
 
W innym przypadku zamiast sudo wpisuje się:
#su -c "dnf erase *\nvidia\*

W przypadku sudo podaje się hasło do swego konta - nie roota

Następnie zainstalowałem sterowniki do nvidii z repozytorium:

#sudo dnf install akmod-nvidia-340xx (celowo dodałem przed nazwą pakietu literę a, oznacza ona że przy aktualizacjach systemu sterowniki do grafiki będą się automatycznie aktualizować. Pakiet bez litery a na początku jest pakietem "sztywnym" przeważnie działa tylko gdy nie aktualizujemy systemu:))
Jeżeli będzie taka potrzeba to jeszcze instalujemy jak nie to pomijamy ten krok:

#sudo dnf install xorg-x11-drv-nvidia-340xx
Żeby sprawdzić czy mamy ten pakiet po instalacji, piszemy:

#rpm -qa | grep nvidia

W moim przypadku wynik polecenia jest taki:

xorg-x11-drv-nvidia-340xx-kmodsrc-340.102-1.fc25.x86_64
kmod-nvidia-340xx-4.11.3-202.fc25.x86_64-340.102-3.fc25.x86_64
xorg-x11-drv-nvidia-340xx-libs-340.102-1.fc25.x86_64
akmod-nvidia-340xx-340.102-3.fc25.x86_64
xorg-x11-drv-nvidia-340xx-340.102-1.fc25.x86_64

Sterowniki są już zainstalowane.
Na wszelki wypadek daję:

#sudo dnf update

Po ewentualnej aktualizacji systemu przechodzę na poziom uruchomienia 5 (normalny)

#sudo telinit 5
#startx

U mnie np. pojawiło się u góry białe okinko z informacją o DBus. Nacisnąłem OK.
Potem znów na Ctrl Alt F2 czasami dopiero F3 daje skutek

Zalogowałem się na konto zwykłego użytkownika.

Następnie zresetowałem komputer:

#reboot

Po ponownym uruchomieniu wybrałem najnowszy kernel

Sprawdziłem w konsoli jak wykrywa mój monitor:

#xrandr

Wynik polecenia jest taki:

Screen 0: minimum 8 x 8, current 1360 x 768, maximum 8192 x 8192
DVI-I-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
VGA-0 connected primary 1360x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 406mm x 229mm
1360x768 60.02*+
1280x768      59.87
1024x768      75.03    70.07    60.00
800x600       75.00    60.32
640x480       75.00    59.94
DVI-I-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
 
To by było na tyle. Mam nadzieję, że Komuś to się przyda. >>
 
Jak coś to przed poleceniami nie używaj #

Dzięki pomogło świetny opis :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
1 hour ago, alastis said:

Dzięki pomogło świetny opis :)

Cieszę się, że mogłem Ci pomóc. Wiem jak to jest być niecierpliwym w szukaniu rozwiązania:)

Dziękuję też Forumowiczom, dzięki którym mogłem do tego dojść.

Pozdrawiam.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, zibi743 napisał:

Cieszę się, że mogłem Ci pomóc. Wiem jak to jest być niecierpliwym w szukaniu rozwiązania:)

Dziękuję też Forumowiczom, dzięki którym mogłem do tego dojść.

Pozdrawiam.

Trochę pozmieniałem hehe nie wiem czemu wole sterowniki ze strony nVidia. wykorzystałem polecenie dnf erase *\nvidia\* oraz najnowsze sterowniki po czym restart i Voilà działa :)

 

oto efekt :)

[alastis@localhost ~]$ nvidia-installer -v |grep version
nvidia-installer:  version 384.111  (buildmeister@swio-display-x86-rhel47-01)  Wed Dec 20 00:05:39 PST 2017

[alastis@localhost ~]$ uname -a
Linux localhost.localdomain 4.14.11-300.fc27.x86_64 #1 SMP Wed Jan 3 13:52:28 UTC 2018 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

[alastis@localhost ~]$ lspci |grep -E "VGA|3D"
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GM204 [GeForce GTX 970] (rev a1)

Tak czy inaczej dzięki

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
9 hours ago, alastis said:

Trochę pozmieniałem hehe nie wiem czemu wole sterowniki ze strony nVidia. wykorzystałem polecenie dnf erase *\nvidia\* oraz najnowsze sterowniki po czym restart i Voilà działa :)

 

oto efekt :)


[alastis@localhost ~]$ nvidia-installer -v |grep version
nvidia-installer:  version 384.111  (buildmeister@swio-display-x86-rhel47-01)  Wed Dec 20 00:05:39 PST 2017

[alastis@localhost ~]$ uname -a
Linux localhost.localdomain 4.14.11-300.fc27.x86_64 #1 SMP Wed Jan 3 13:52:28 UTC 2018 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

[alastis@localhost ~]$ lspci |grep -E "VGA|3D"
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GM204 [GeForce GTX 970] (rev a1)

Tak czy inaczej dzięki

No fakt. Ciekawe czy po aktualizacji systemu, najczęściej kernela będzie wszystko w porządku.

W każdym bądź razie powodzenia:)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, zibi743 napisał:

No fakt. Ciekawe czy po aktualizacji systemu, najczęściej kernela będzie wszystko w porządku.

W każdym bądź razie powodzenia:)

No mam nadzieję że tak ale pewnie wkrótce się dowiem. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×