Skocz do zawartości

Tuner Winfast

Berkof

Rekomendowane odpowiedzi

A szukałeś na forum?

Pisałem wcześniej że u mnie działał, niczego nie doinstalowywałem sam ruszył po zainstalowaniu FC3. (_puźniej_ → później) ORT jedynie ściągnałem źródła kdeTV i skompilowałem, bo program to wygodniejszy od tego co ma FC3 ale działął na oobu bez problemów. Teraz siedze na Mandarynie i własnie TVN7 oglądam.

A szukałeś na forum?

Pisałem wcześniej że u mnie działał, niczego nie doinstalowywałem sam ruszył po zainstalowaniu FC3. (_puźniej_ → później) ORT jedynie ściągnałem źródła kdeTV i skompilowałem, bo program to wygodniejszy od tego co ma FC3 ale działął na oobu bez problemów. Teraz siedze na Mandarynie i własnie TVN7 oglądam.

Witam!

Nie szukałem, ponieważ uznałem że się nie da skoro winfast nie zrobił sterowników pod linuksa :ph34r: Nie pomyślałem :) Rozumiem, że ten Kde TV to progra, do ogląania tv?

Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam

Tak - do ogladania.

W FC 3 był inny ale KdeTV jest o wiele wygodniejszy w uzyciu. Jedynie nie ma na FC (_rpma_ → RPM-a) ORT ale skompilowany ze źródeł działał bez problemu (pod Gnomem i pod KDE). Bawiłem się kilkoma programami i ten był najwygodniejszy (można nazywać se kanały i skakać od razu do dowolnego a nie co jeden).

Powiem więcej

Pod Linuxem na Winfaście mam wiecej stacji. Tu mogę też se ręcznie regulować częstotliwości a tego w programie Winfasta do Windy nie ma. Jakoś też lepsza niż pod windowsem.

Teraz siedze jak mowiłem na Mandraku i jest również OK. W święta mam zamiar postawić VidaLinuxa a poźniej Gentoo i obadać również tunerek :-)

• 4 weeks later...

ludzie - jest na to bardzo prosty sposob

1.sciagacie zrodla jajca z www.kernel.org - (jakie tam sobie chcecie - najlepiej 2.6.10)

2. rozpakowujecie je do /usr/src

3. wchodzicie do /usr/src/linux-2.6.10/Documentation/video4linux

4. w zaleznosci od chipsetu karty (saa7134, bttv) przegladacie CARDLIST

5. numer po prawej stronie przy nazwie waszej karty to numer karty

6. wchodzicie do /usr/src/linux-2.6.10/Documentation/video4linux/bttv/

7.to co jest w pliku Modprobe.conf wklejcie do /etc/modprobe.conf

8. w #i2c zostawcie tak jak jest

9. w #bttv jezeli macie chipset saa7134 skasujcie 1 linijke - jezeli nie zostawcie jak jest

10. w zaleznosci od chipsetu zmieniacie wszystkie bttv na saa7134 albo zostawiacie bttv

11. card =(numer odpowiadajacy waszej karcie) zmieniacie na ten jaki odpowiada waszej karcie z wczesniejszego CARDLIST

12 jesli na karcie macie tuner FM zostawiacie radio=1 - jezeli nie kasujecie calosc

13. tuner ustawi sie potem sam

14. w konsoli klepiecie lsmod

15.jesli macie zaladowane moduly i2c i bttv(saa7134) to macie juz ustawione wszystko

16 jezeli nie wklepujesie modprobe saa7134 lub bttv (wczesniej w jadrze musi byc modol obslugi i2c (dokladniej i2c-bits)

teraz wrzycic z rpm lub zrodel np KDETV , Ustawic stacje i ogladac :P

1.sciagacie zrodla jajca z www.kernel.org - (jakie tam sobie chcecie - najlepiej 2.6.10)

Mała uwaga: prościej i wygodniej (nie trzeba ściągać aż całych źródeł) jest zainstalować paczkę kernel-doc

yum install kernel-doc

Pliki umieszczone zostaną w /usr/share/doc/kernel-doc-2.6.x