Skocz do zawartości

kilka spraw - czym wypalac, itd

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Czolem,

Zainstalowalem Fedore jako moj glowny system mimo zielonosci w temacie Linuksa. Ucze sie i powoli, jako tako, maszyna zaczyna spelniac moje oczekiwania.

Mam takie dwie kwestie:

- oslabia mnie narzedzie do wypalania plyt CD writer. Czy jest na Linuksa cos, co przynajmniej przypomina Nero?

- irytuje mnie fakt, ze przy starcie nie odpala sie klawiatura numeryczna (Num Lock) - co zrobic, zeby to zmienic?

a takk poza tym, to jest git :)

Dzieki z gory za podpowiedzi i pozdrawiam,

rfk

jezeli chodzi o GNOME i wypalanie audi cd z mp3 to masz co najmniej 2 sciezki do wyboru:

1. uzywac gnomowego xcdroast ktory jednak na audio konwertuje tylko z wav'ow. jesli masz mp3 to najpierw innym programem konwertujesz je na wav - potem wypalasz audio.

ten 'inny program' to na przyklad mpg321 (tez nie jest chyba standardowo w fedorze)

rozumiem ze konsola to rzecz niezbedna (mpg321 to konsolowy program) ale dla mnie to byl masochizm ;)

2. k3b jak rzekl tiidnab to program ktory dziala zarowno pod gnome jak i kde. z tego co mi wiadomo jest to jedyn linuksowy program ktory konwertuje w locie mp3 -> audio (jak zle mowie -poprawcie)

a do pytania o wlaczanie numlocka przy starcie dolaczam sie.

w kde o ile pamietam jest opcja w centrum sterowania - w gnome juz takowej nie moge znalezc...

sparky

- irytuje mnie fakt, ze przy starcie nie odpala sie klawiatura numeryczna (Num Lock) - co zrobic, zeby to zmienic?

Wpisz w skrypcie startowym ( np. /etc/rc.d/rc.local albo /etc/profile ):

for i in 1 2 3 4 5

do

setleds +num < /dev/tty$i

done

for i in 1 2 3 4 5

do

done

Mozna i tak:

1) Sciagamy #wget ftp://ftp.silug.org/pub/ltsp/setnumlock.tar.gz

2) Rozpakowujemy, konpilujemy i instalujemy mini programik ktory bedzie wlanczal Num Lock.

tar -zxvf setnumlock.tar.gz

cd setnumlock

make

make install

3) W przypadku GNOME klikamy menu | Preferences | Sesje | Programy Startowe i dopisujemy setnumlock

for i in 1 2 3 4 5

do

done

wpisalem w rc.local - nie dziala - tzn w pewnym momencie w czasie odpalania systemu numlock mrugnie i gasnie....

sparky

• 11 months later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...