Skocz do zawartości

Nvidia Riva Tnt2 M64 32m

bpsvm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z ktorym nie moge sie uporac od kilku tygodni!

Posiadam karte jak w tytule i skapilowalem jajeczko 2.6.9 no i teraz 2.6.10-rc3 i ani tam ani tu nie dziala mi sterownik nVidii, co jest?

Jak to wyglada:

-kompiluje interface, modul...itd sterownik 6629

-wszytko pieknie nie ma bledu typu pci_find_class :)

-no i ldconfig, sterownik gotowy i zaladowany

- w /proc informacji o karcie sa, agp, memory, irq...itd

-------------------------------

-no a jak dochodzi do startu x'ow to zaczynaja pojawiac sie problemy

-POJAWIA SIE LOGO nVIDIA NO I ZARAZ QRSOR, LOGO NIE ZNIKA A QRSOR ROBI JAKO KLEPSYDRA CZARNE KOLKO NA MONITORZE!

-jak poruszam qrsorem to skacze i czasami nie dziala, wyglada jak by byl problem z buforem wyswietlania.

-Probowalem z 6111 nie dziala bo w trakcie zaladowywania modulu nVidi wyskakuje, ze unknown... pci_find_class!?!

Prosze o pomoc, ale fachowa bo juz duzo kombinowalem ze zrodlami nvidi wiec teksty typu "czy jestes jako root w trakcie zaladowywania modulu" to mnie rozbrajaja :)

Pozdrawiam licze na was!

P.S. kompiluje jajko bez framebuffer'a rivy bo jak jest to jest problem itd sami wiecie.

• 2 weeks later...

Witam.

Mam prawie identyczny problem. Sprzet taki sam jak u kolegi z pierwszej notki. Jadro 2.6.9 z rpm'ow. Sprawdzalem sterowniki nvidii z rpm'ow livny i ze standardowego zestawu instalacyjnego producenta. W obu wariantach efekt dokladnie taki sam jak w pierwszej notce. Plik xorg.conf wyedytowany zgodnie z wszelakimi zaleceniami. W logu Xorg nie ma nic zdroznego. Ba, rzeklbym nawet ze wszystko jest w jak najlepszym porzadku. Co trzeba ladnie sie laduje, zadnych errorow i (_wogole_ → w ogóle) ORT. Tylko ze... calosc zatrzymuje sie na logo nVidii i skaczacym kursorze (dopisek dla malkontentow: jak wylacze logo nvidii to wszystko zatrzymuje sie na czarnym ekranie ;) ). Po glebszym przyjrzeniu sie wychodzi mi nawet na to ze xfce sie laduja... ale za czorta nic nie chce dalej dzialac. Googlowanie niewiele pomoglo, przebicie sie przez wszelakie fora tyz za bardzo mnie nie oswiecilo... Moze ktos ma jakies sugestie w czym tkwi problem?

Pozdrawiam

nilo mi sie poszczescilo, bylem u znajomego i on wlasnie kupil radeonka i dal mi swojego geforce'a 4200Ti nie jest to super karta, ale lepsza od tnt2.

Problem mam z glowy, ale nie zostawie tego problemu tak sobie.

Stane na glowie by sie dowiedziec jak i co sie dzieje z modulem.

Analizowalem kod zrodlowy nvidi i wszystko wyglada na sprawne tylko...

tylko ze ktos zapomnial, ze to jest karta TNT2 a nie GeForce z T&L i innymi dopalaczami i napisal kod do takich kart(zapominajac o staruszkach).

Panowie z nVidii powinni bardziej sie przykladac do sterow na (_linuxa_ → Linuksa) ORT, a nie tylko myslec o windozach. Musze popracowac nad wykrywaniem kart i ich parametrow optymalnych a nie z gory ustalac jak co ma dzialac.

Jak dojde do tego miejsca w zrodlach to umieszcze to na forum, chyba ze szybciej sie postaraja o nowa wersje sterow, lub patch'a.

Pozdrawiam.

Wiem, że ten wątek dotyczy nVidii ale chciałbym zauważyć, ze podobny problem (pci_find_class) pojawia się przy sterach ATI i kernelu 2.6.10. Nie wiem jak sprawa wygląda na poprzednich wersjach z rodziny 2.6.x ale na mojej "dziesiątce" akceleracja 3D nie chce ruszyć. Sytuacja jest jednak o tyle lepsza, że tu da sie odpalić X'y ale graniu można zapomnieć.

Pozdrawiam wszystkich zakłopotanych i lece kompilować 2.4.x (tam nie ma takich problemów).