Skocz do zawartości

Gnome: Jak Edytować Menu I Inne Proste Pytania

JarekJ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zmieniłem distro z Mandrake'a i próbuje sie odnaleźć w Fedorze, ogólnie jest dobrze ale zastanawiam się nad pójściem za ciosem i podjęciem próby spróbowania Gnome'a. Od 2 lat pracowałem na Mandrake'u pod KDE i znam je dość dobrze... W Fedorze Gnome wygląda dosyć zachęcająco... ale po latach przyzwyczajeń do KDE mam kilka kłopotliwych pytań do użytkowników Gnome'a, które wynikają najprawdopodobniej z nieznajomości Gnome'a.

1. Czy jest jakis (jaki) sposób na edytowanie menu w Gnome?

2. Czy mozna skonfigurować format daty w aplecie zagara.

3. Czy jest cos na kształt Klippera (dla nieznających KDE: pozwala na sterowanie schowkiem).

Byc może putania wydaja sie banalne ale to dla mnie dosyc istotne i od ich rozwiązania zależy czy postanowie spróbować dalej z Gnomem czy zostane przy KDE (które na dzisiejszy stan mojej wiedzy wydaje sie bardziej funkcjonalne dla mnie... choc do wyglądu Gnoma trochę mu jeszcze barukje).

Pozdrawiam,

Jarek

ad 1) Jak byś, przeleciał przez posty tylko w tej sekcji to byś znalazł post "Edycja menu w Gnome" napisany przez RoX'a. Więc apeluję o więcej wysiłku... OK?

wejdż do /usr/share/applications. Każdy plik tam to osobna pozycja w menu. Przejrzyj inne i swój stwórz analogiczny. Pamiętaj o zerźnięciu z innego prawidłowej nazwy sekcji. Więcej wyjaśnień w poście RoX'a. Ale UWAGA!!!

Zrób backup katalogu /usr/share/applications , bo jak żle coś wpiszesz to w Fedorce możesz stracić całe menu!