rafalnow8 Posted November 26, 2020 Report Share Posted November 26, 2020 Witam Mam pytanie odnośnie konfiguracji POSTFIX. Nie wiem czy to jest sprawa normalna. Próbuje skonfigurować serwer POSTFIX z DOVECOT i połączyć go z innym serwerem pocztowym, aby oba serwery mogły przesyłać między sobą pocztę. Na początku zaznaczam, że przesyłanie poczty między serwerami oraz pobieranie i wysyłanie poczty przez klientów działa poprawnie. Na potrzeby opisu załóżmy, że konfigurowany jest tylko jeden serwer. Już tłumacze o co mi chodzi, dla czytelności zrobię to w punktach (nazwy i adresy serwerów nie są oryginalne) 1. W sieci są dwa serwery POSTFIX + DOVECOT server1.test.pl (IP 192.168.100.2 - domena test.pl), który ma podlegać konfiguracji oraz server2.akcja.pl (IP 192.168.100.3 - domena akcja.pl). 2. Na server1 ustawiony jest POSTFIX, DOVECOT oraz autoryzacja wysyłania SMTP poprzez Dovecot. Klienci korzystający z serwera1 mogą za jego pomocą wysyłać pocztę między kontami lokalnymi server1 oraz do serwera2 po uwierzytelnieniu. Komunikacja ze strony serwer2 też działa poprawnie. 3. Gdy jestem zalogowany w powłoce bash na server2.akcja.pl i za pomocą telnet zaloguje się na port 25 serwera1.test.pl to mogę bez konieczności uwierzytelniania będąc połączony z serwera2 wysłać mail na dowolne konto serwera1. Przykład Połączenie wykonywane z bash z server2.akcja.pl telnet server1.test.pl 25 mail from:[email protected] rcpt to:[email protected] data ... Powiem jaśniej - jeśli wejdę na server2 i z niego wykonam połączenie telent na server1 i podam adres źródłowy maila z servera2 a odbiorcę jako konto na server1 to POSTFIX bez autoryzacji wyśle maila. Chce to zablokować. Czy to się da zablokować nie blokując przesyłu poczty z servera2 do servera1 ?? Próbowałem ograniczać możliwość przesyłania za pomocą smtpd_recipient_restrictions, smtpd_client_restrictions, smtpd_sender_restrictions, smtpd_reject_unlisted_sender (kod poniżej). Dzięki takiej konfiguracji nie można wysyłać za pomocą telnet maili z konta lokalnego server1 na inne jego konto lokalne bez autoryzacji. Ale nie mogę powstrzymać wysyłania maili przez połączenie telnet na port 25 z server2 do server1 nie blokując w całego ruchu pocztowego. Chce to zrobić bez szyfrowania i certyfikatów. Zawartość pliku main.cf: compatibility_level = 2 queue_directory = /var/spool/postfix command_directory = /usr/sbin daemon_directory = /usr/libexec/postfix data_directory = /var/lib/postfix mail_owner = postfix myhostname = server1.test.pl mydomain = test.pl myorigin = $mydomain inet_interfaces = all inet_protocols = ipv4 mydestination = $myhostname, localhost.$mydomain, localhost, $mydomain unknown_local_recipient_reject_code = 550 mynetworks = 127.0.0.0/8 alias_maps = hash:/etc/aliases alias_database = hash:/etc/aliases home_mailbox = Maildir/ header_checks = regexp:/etc/postfix/header_checks smtpd_sasl_auth_enable = yes smtpd_sasl_local_domain = $myhostname smtpd_sasl_path = private/auth smtpd_sasl_type = dovecot smtpd_sasl_security_options = noanonymous ## Próba ograniczenia wysłania wiadomości bez autoryzacji. smtpd_recipient_restrictions =permit_sasl_authenticated,reject_unauth_destination smtpd_client_restrictions=permit_sasl_authenticated,check_client_access hash:/etc/postfix/client_list,reject smtpd_sender_restrictions = reject_unknown_sender_domain, permit_sasl_authenticated,check_sender_access hash:/etc/postfix/sender_access,reject smtpd_reject_unlisted_sender=yes ## dodatkowe pliki # Zawartość pliku sender_access: akcja.pl OK # Zawartość pliku client_list: 192.168.100.3 OK Z góry dziękuje za pomoc Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts