pretorianin Napisano Grudzień 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2004 Witam i mam (ponawianą) prośbę o pomoc dotycząca instalacji tego skanera. Wspominałem jakiś czas temu o instrukcji do instalacji tego skanera, którą znalazłem na jednej ze stron: "Scaner działa z sane, ale sane wykrywa go jako inny skaner tego producenta i wtedy jeszcze nie działa. Nalezy zainstalowac sprzęt pod windowsem a następnie skopiowac plik C:/windows/system32/drivers/SBfw.usb do /usr/local/share/sane/gt68xx/ps1fw.usb i wtedy juz jest OK. Uwaga: skopiowanie orginalnego pliku ps1fw.usb ze strony www sane nie podowuje dzialania skanera. " Tworzę i tworzę, dopisuje katalogi, zmieniam nazwy plików - (w windowsie nazwa pliku toSBfw.usb). Nie mogę nadal uruchomić urządzenia....co robię nie tak. Może ktoś poprostu zainstalował ten scaner i jest w stani mi pomóc. Gdzie dokładnie w fedorze wrzucić plik i jaką ma mieć nazwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Grudzień 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2004 Sproboj wrzucic do /usr/share/sane/gt68xx/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pretorianin Napisano Grudzień 22, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2004 Właśnie w tym problem, że tworze w usr/share/sane - katalog gt68xx, tworzy się ścieżka: usr/share/sane/gt68xx (przepraszam za łopatologię), do tego katalogu dorzucam plik windowsowy SBfw.usb. W /sane mam równiez katalog sane/xsane, robię powyższe w tym katalogu. Niestety to równiez nie pomaga. Nie wiem czy powinienem zmienić nazwę na ps1fw.usb (nazwa drivera ze strony musteka). Przy uruchomieniu poleceniem xsane w panelu programu nadal pozostaje mi scaner BearPaw 1200 CU i BT 878 video do wyboru. Może jakieś sugestie w tym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Grudzień 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2004 No raczej powinienes zmienic nazwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pretorianin Napisano Grudzień 22, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2004 Dzisiaj jest dobry dzień na rozwiązywanie problemów. Wrzuciłem katalog gt68xx do .sane/xsane , a do niego plik windozy scanera ze zmienioną nazwą (tą ze strony Musteka). W programie sane przypisałem w ustawieniach sprzętu nazwe właściwą scanera przyporządkowując właśnie ten plik. I pieknie ruszył. Teraz tylko trzeba znaleźć dobry program do OCR i pełnia szcześcia. Dziękuje za pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi