karaluh Napisano Grudzień 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2004 Witam bardzo serdecznie, i prosze o pomoc, zainstalowalem fedore 3 i chce sobie posluchac mp3 ktore mam na partycjach fatowych, i zeby je odsluchac musze sie zalogowac jako root, a jako zwykly uzytkownik nie moge odsluchac, nawet nie moge dodac mp3 do playlisty, troche mi to przeszkadza, gdzies kiedys znalazlem ze trzeba cos gdzies dodac albo ujac w ustawieniach ale nie moge znalezc postu w ktorym to bylo,Prosze pomozcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vip13 Napisano Grudzień 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2004 Mysle ze chodzi o prawa dostepu. Musisz najlepiej zaznaczyc folder z muzyka kliknac prawym przyciskiem, potem wlasciwosci i prawda dostepu. Tam powinienes sobie poradzic. Bylo tez polecenie pod konsola do zmiany praw dostepu ale nie pamietam. ;] Pozdrawiam Michał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dp_ Napisano Grudzień 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2004 Bylo tez polecenie pod konsola do zmiany praw dostepu ale nie pamietam. ;] Pozdrawiam Michał. chmod wlasciciel/grupa/inni nazwa pliku/katalogu zamiast wlasciciel/grupa/inni wpisujesz liczbe w systemie osemkowym, odpowiadajaca zapisowi binarnemu praw. Na przyklad odczyt/zapis/wykonanie chcesz miec tylko odczyt to zgodnie z algebra boole'a robisz 100 -> system osemkowy 4. pozdro ps. masz 96 postow, a nie znasz podstawowych polecen konsoli ? ja uzywam fedory tydzien, a juz wszytskie operacje na plikach wykonuje poprzez konsole... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Grudzień 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2004 dp_ Masz racje w 100%. Ale nie męcz ludzi algebrą boola bo to domena informatyków (również matematyków dyskretnych ), wystarczy że pamięta sie podstawowe polecenie: chmod I w razie problemów umnie sie wpisać: man chmod I ludzie sobie poradzą Swoją drogą każdy użytkownik Pingwina powinien wiedzieć jak zmieniać prawa dostępu z konsoli. Przecież tryb tekstowy to esencja tego systemu a te wszystkie 'X' , gnomy, KDE i inne to próba odtworzenia środowiska windozy bleee tfuu:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Grudzień 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2004 Gadacie glupoty. Kto chce to umie. Jak ktoś chce sobie graficznie zmienic prawa to sobie zmieni.. Dlaczego od razu kazdy musi wszystko umieć.. Od razu ja to tydzien mam i umiem to i to i jescze wlamac sie na konto mailowe billa i okrasc bialy dom.. Autentycznie tak mnie smieszy takie zachowanie jak malo co w zyciu... Linux jest dla ludzi nie dla cHaKiEruf :> @Sanczo Racja z manem Pozdrawiam.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vip13 Napisano Grudzień 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2004 ps. masz 96 postow, a nie znasz podstawowych polecen konsoli ?ja uzywam fedory tydzien, a juz wszytskie operacje na plikach wykonuje poprzez konsole... Nie jest mi potrzebne polecenie chmod gdyz z fedory korzystam tylko ja a pozatym moge to zrobic z poziomu X-ow wiec po co sobie utrudniac. Kiedys mialem ksiazke o fedorze w ktorej byly polecenia ale nie byla moja i musialem oddac. Nie uczylem sie tez polecen na pamiec bo uwazam takie cos za glupote. Z niektorych polecen korzysta sie czesto wiec "wchodza" w pamiec, a z polecenia chmod skorzystalem 2-3 razy. Swoją drogą każdy użytkownik Pingwina powinien wiedzieć jak zmieniać prawa dostępu z konsoli. Chyba ze ktos tego nie potrzebuje. Bo ja zadko zmieniam prawa dostepu. Przecież tryb tekstowy to esencja tego systemu a te wszystkie 'X' , gnomy, KDE i inne to próba odtworzenia środowiska windozy bleee tfuu:P Oczywiscie ze tryb tekstowy jest esencja systemu ale po co meczyc sie pod konsola jak mozna to zrobic prosciej w X-ach. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackass Napisano Grudzień 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2004 na marginie algebra bool'a nie jest tylko domeną informatyków i metematyków... jako uczeń technikóm elektronicznego też się ucze algebry boola i to bynajmniej na takich przedmiotach jak informatyka i matematyka. Oczywiscie ze tryb tekstowy jest esencja systemu ale po co meczyc sie pod konsola jak mozna to zrobic prosciej w X-ach. i tu się niezgadzam. konsola jest prawdzwą esencją i naprawde nie jest on trudny. osobiście to raczej więcej czasu spędzam pod konsolą niż w X'ach. No i osobiście wole wykonywać różne rzeczy pod konsolą. jest dla mnie wygodna. i prawde mówiąc tak już się przyzwyczaiłem do konsoli że nawet szukanie czegoś/bieganie po katalogach jest dla mnie bardzeij męczące w x'ach niż w konsoli. ale jak to ja mówie co kto lubi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vip13 Napisano Grudzień 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2004 Oczywiscie ze niektore rzeczy mozna zrobic prosciej pod konsola. Ale dla mnie np. prosciej byloby kliknac na ikone na pulpicie i otworzyc katalog z filmami, a potem kliknac na plik i otworzyc go w mplayerze niz robic to w konsoli. Choc szczerze mowiac nie probowalem przez konsole ale chyba mozna. Przeciez po to sa X-y by upraszczaly korzystanie z systemu. Ale nie wyobrazam sobie np. sciagniecia duzego pliku bez wget'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Grudzień 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2004 Nie jest mi potrzebne polecenie chmod gdyz z fedory korzystam tylko ja ... No dawno lepszej bzdury tu nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vip13 Napisano Grudzień 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2004 Nie jest mi potrzebne polecenie chmod gdyz z fedory korzystam tylko ja ... No dawno lepszej bzdury tu nie było. no prosze cie... nie potrzebuje zmieniac praw dostepu jesli jestem jedynym uzytkownikiem komputera. Mam sam sobie zabraniac dostepu? Musial bym miec rozdwojenie jaźni. No moze zle to ujalem. Powinienem byl napisac: Nie potrzebuje zmieniac praw dostepu gdyz z fedory na moim komputerze korzystam tylko ja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Grudzień 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2004 z fedory na moim komputerze korzystam tylko ja. Nieprawda. Z każdej Fedory, z Twojej też, korzystają minimum dwie osoby: Ty i ROOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vip13 Napisano Grudzień 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2004 z fedory na moim komputerze korzystam tylko ja. Nieprawda. Z każdej Fedory, z Twojej też, korzystają minimum dwie osoby: Ty i ROOT Tak root posiada wszystkie prawa ale jeszcze nie musialem zmieniac praw dostepu dla swojego uzytkownika. Nie bylo takiej potrzeby. Jak narazie wszytko dziala i nie narzekam ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiro Napisano Styczeń 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2005 witam! zakladam ze pliki mp3 sa na dysku fat32 zamontowanym w np /mnt/pierwszy. to ja bym zalogowal sie jako root a potem katalogowi pierwszy zaznaczyl wszystkie mozliwe prawa. dla konsolomaniakow: to samo mozna zrobic poleceniem chmod 777 pierwszy jesli masz taki klopot, oznacza ze chyba partycje fatowe zostaly niewlascwie podmontowane... pozdr spiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fatal@Error Napisano Styczeń 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2005 Ja z chmod-a korzystam kilkanascie razy dziennie więc jak ktos mówi ze mu jest niepotrzebny to moze mu wierze hehe Jezeli juz mowisz o partycjach to damy karaluszkowi wpis jak to powinno wygladać u mnie to chodzi ładnie /dev/hda1 .......... vfat auto,users,rw,exec,codepage=852,iocharset=iso8859-2,umask=0 0 0 pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vip13 Napisano Styczeń 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2005 Ja z chmod-a korzystam kilkanascie razy dziennie więc jak ktos mówi ze mu jest niepotrzebny to moze mu wierze hehe a po co tak czesto zmieniasz prawa dostepu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi